Seznamování lvů byl pořádný adrenalin

Nový samec lva si umí sjednat pořádek.


Seznamování lvů byl pořádný adrenalin
2.8.2024 503x Běžný den

Příchod nového lvího samce ke skupině čtyř lvic jsme tak trochu tajili.

Po zdlouhavém vyjednávání a komunikaci se Zoologickou zahradou Naderman v Německu se konečně podařilo dovézt dospělého samce lva jihoafrického.

Skupina našich odchovaných lvic se tak dočkala svého krále. Spojování jednotlivých samic se samcem probíhalo pomalu a s opatrností. Čtyři lvice jsou na jednoho lva, který se navíc ocitl v neznámém prostředí, docela dost. Každá ze lvic má jinou povahu a postavení ve skupině. Hierarchie má v tomto případě hlavní slovo.

 

Seznamování lvů byl pořádný adrenalin

Zvířata si na sebe zvykala nejprve v zázemí pak byla střídavě vpouštěna do venkovního výběhu.

Den "D" nastal 30.7. v ranních hodinách. 

Klerenc, se zachoval jako opravdový vůdce směčky. Od všech lvic vyžadoval podřízenost a i přesto, že došlo na kousance a škrábance nedošlo k žádným závažným zraněním. Asi po dvou hodinách se situace uklidnila, každý věděl jaké má ve skupině postavení.

 

Seznamování lvů byl pořádný adrenalin

Lev jihoafrický (Panthera leo krugeri) je velmi málo chovaný druhem a zároveň je to největší druh lva. V přírodě v oblasti Timbavati žije v současné době pár desítek zvířat.

Je jen jedno místo na světě, kde se opravdu vyskytují bílí lvi ve volné přírodě a tím je Timbavati, oblast hranic Jižní Afriky v sousedství s Krugerovým národním parkem. Bílí lvi nejsou albíni, ale genetická rarita, která se váže unikátně pouze k jediné endemické oblasti na světě - jihoafrické Timbavati.

U jihoafrických lvů se vzácně vyskytuje leucismus, což je ztráta kožního pigmentu způsobující výrazně světlé až bílé zbarvení kůže a srsti. Bílí lvi žijí ve volné přírodě zcela výjimečně (2016 - cca 13 jedinců), v zoologických zahradách je jejich výskyt častější (2016 - cca 100 jedinců).

Mláďata těchto lvů se rodí sněhově bílá a s postupem času se jejich zbarvení mění až do žluté. Barva očí je modrá a barva srsti a hřívy nejsou barevně odlišeny. Celkově jsou mohutnější a vyšší než lvi pustinní a to je řadí za tygra ussurijského na druhou příčku největších šelem na světě.

V ZOO Dvorec se v roce 2017 narodila paterčata, jeden samec a čtyři samice. Všechna byla odchána přirozeně svými rodiči. Jednalo se o světový unikátní odchov. V roce 2018 se stejnému páru Tia a Agi narodila trojčata.

Čtyři lvice z těchto dvou odchovů zůstaly v v ZOO Dvorec. Další odcestovali do vzdálených zoo.

Lev jihoafrický bílý | ZOO Dvorec - máme rádi zvířata

 

.

Seznamování lvů byl pořádný adrenalin