Rys se dožil rekordního věku

Věk jakého se dožil rys ostrovid v naší zoo by se mohl přirovnat k věku člověka 120 let.


22.5.2024 704x Příběhy zvířátek

Rozhodnutí o ukončení života zvířete patří v práci chovatele a ošetřovatele v zoo k nejhorším událostem. Pokud však tímto rozhodnutím zvířeti uleví, protože již není jiného východiska, je to služba zvířeti za jeho život, který strávil ve vaší přítomnosti.

Samec rysa ostrovida přišel do naší zoo na přechodnou dobu v září 2008 jako sedmiletý. Nejprve byl ve skupině s dvěma mladšími samicemi. Společně odchovali tři mláďata. Po odsunu jedné ze samic zůstal po zbytek s jednou družkou. Dalších mláďat jsme se již nedočkali. Přesto tvořili velmi harmonický pár, který projevoval snahu o potomstvo každým rokem. Bohužel neúspěšně.

 

Rys se dožil rekordního věku

Chybělo pár dní a dožil by se krásných a neuvěřitelných 24 let. Průměrný věk dožití této evropské kočkovité šelmy se udává 12 -14let, ve volné přírodě o něco méně. Reálně prožil dva rysí životy. 

Je až neuvěřitelné jakou vitalitou bylo zvíře obdařeno a v jaké kondici se nacházel i v seniorském věku.

Samice je o pět let mladší a nadále zůstane v zoo. Bude mít příležitost dožít v prostředí na které je zvyklá.

Rys se dožil rekordního věku

Rysy ostrovidi jsou zařazeni mezi ohrožené druhy CITES a jejich lov je přísně zakázán. Intenzivní ochranou a vysazováním zvířat zpět do volné přírody se jejich počty postupně zvedají. Spolu s vlky jsou to jediní predátoři evropských oblastí. V přírodě je není téměř možné zahlédnout, jsou to velmi plachá zvířata.

Rys ostrovid | ZOO Dvorec - máme rádi zvířata