Nové posily do našeho týmu zvířat

Na začátku července jsme přivítali samici krokodýla čelnatého a na začátku srpna se připojil i samec.


Nové posily do našeho týmu zvířat
5.8.2024 394x Nově chované druhy

Krokodýl čelnatý se řadí do čeledi krokodýlovití. Vyskytují se převážně v západní a střední Africe. Vzhledem připomíná spíše kajmana ale svou délkou (90 – 120 cm, max. 150 cm) jde o nejmenšího žijícího krokodýla na světě. Mezi jejich přirozené prostředí patří bažiny, potoky, menší říčky nebo jezírka. I tento druh krokodýla je masožravý. Nejčastější potravou tak jsou ptáci, ryby, obojživelníci a malí savci. Pohlavní dospělost u tohoto druhu krokodýla je mezi osmým až desátým rokem. Období páření je většinou v jarních měsících. Na jednu snůšku bývá 10 – 16 vajec.

 

Sestavení nového páru proběhlo díky společnému projektu evropských zoologických zahrad EEP (Evropský záchovný program). Činnost EEP zajišťuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

Samice byla dovezena ze ZOO Dvůr Králové, a je stará 10 let. Zato samec je starý teprve 4 roky a jedná se odchov ze ZOO Olomouc. Do budoucna doufáme o spojení a o vznik nového chovného páru tohoto druhu.

 

Samice je umístěna v teráriu Venomous, kde ji mohou návštěvníci vidět. Samec je o poznání menší a nemůže být spojen se samicí dokud nezesílí a nepovyroste alespoň na její velikost. Po povinné karanténě bude umístěn v pavilonu Tropický svět kde nahradí krokodýla  nilského jihoafrického.

Nové posily do našeho týmu zvířat

V současné době krokodýli čelnaté nejvíce ohrožuje ilegální lov pro maso a hromadná ztráta jejich přirozeného biotopu, kterou způsobuje masivní odlesňování. Není však zdaleka tak ohrožený jako ostatní obyvatelé pralesa, jelikož několik populací obývá poměrně rozsáhlé území.

Krkokodýl čelnatý má pod kůží mnoho kostěných štítků (osteodermů), proto se kůže nehodí pro průmyslové zpracování. Místně se kůže z ulovených krokodýlů používá, průmyslově však využívána není. Z téhož důvodu není krokodýl čelnatý chován ani na farmách.

 

zdroj: Wikipedie

Krokodýl čelnatý – Wikipedie (wikipedia.org)