Jak se chytá krokodýl?

Nad touto otázkou asi nikdo moc nepřemýšlí, hlavně není moc šancí jak na živo zažít chytání a přesun krokodýla. Díky otevírání nového pavilónu Tropický svět v Zoo Dvorec se přesun krokodýla nilského odehrál 7. června.


Jak se chytá krokodýl?
10.6.2024 746x Běžný den

Krokodýl nilský (Crocodylus niloticus) se řadí do třídy plazů. Ve volné přírodě mohou dorůstat délky 5 metrů a dožívají se požehnaného věku 40 – 50 let.

Krokodýl chovaný v Zoo Dvorec je dovezený z Frankfurtu nad Mohanem (Německo) v roce 2012. Jeho rodiče byli odchyceni ve volné přírodě v Tanzánii roku 1973.

Přesun do nového pavilonu probíhal pod bedlivým okem ředitele Zoo Dvorec panem Ambrožem, který má s chytáním krokodýlů veliké zkušenosti. Aby vše proběhlo bezpečně a nikomu se nic nestalo, je zapotřebí aby měl krokodýl fixovanou tlamu. Jelikož krokodýl svou potravu netrhá, ale zakousne se a rotuje celým tělem, použije se síť do které se postupně zamotá.  Přes hlavu krokodýla se přehodí látka a tím se zakryje zrak, zafixuje se tlama, nadzvedne ocas a může putovat do nového prostoru.

I když je krokodýl dezorientovaný, dokáže ukázat svou sílu a protože měří 232 centimetrů, bylo zapotřebí čtyř chlapů, aby se vše podařilo. Nakonec vše proběhlo jak mělo a od soboty 8. června se na krokodýla můžete přijít podívat do nového pavilonu Tropický svět.

V pavilonu je ještě k vidění samice Chantal, která se narodila v roce 2004. V současnosti měří 205 centimetrů. K nám přišla z Krokodýlí zoo Praha 4. června 2024. Ve vedlejší expozici je umístěn samec krokodýla nilského jihoafrického (Crocodilus niloticus cowie). Pochází z Krokodýlí zoo Protivín, narodil se 16.6. 2016 a ve stejný rok byl převezen do Zoo Dvorec. V současnosti měří 157 centimetrů.