Afrika jako na dlani poprvé celý víkend

Zažít africkou kulturu se vším všudy bylo možné druhý srpnový víkend.


Afrika jako na dlani poprvé celý víkend
12.8.2024 343x Akce

Africký víkend v Zoologické zahradě Dvorec

Program letošních oslav výročí založení naší zoo byl rozložen do celého víkendu. A o zábavu nebyla nouze.

Od sobotního rána se po areálu linula vůňe kávy od společnosti Bwindi Coffee s.r.o., která svým projektem podporuje vzdělání dětí v Ugandě.

O uspokojení chuťových buněk se postaraly ženy z Konga, které dovezly výborné smažené banány, maso, rýži, sladké pokrmy a na své si přišli i "hmyzožravci". Jednou z dostupných surovin, které se často objevují na jídelníčku lidí afrického kontinentu jsou larvy, červy, kobylky. V České republice nejsou tyto suroviny v dobré kvalitě a proto si pro ně tyto ženy jezdí až do Belgie.

Afrika jako na dlani poprvé celý víkend

V neděli se paleta nabízených jídel posunula do Ugandy. Mohli jsme ochutnat zeleninové pokrmy s různými druhy masa, ryb, rýže, sladké koblihy a mnoho dalších specialit.

Vystoupení skupiny konžských hudebníků Emongo vyslechli návštěvníci po oba dny. Každé vystoupení mělo jiný charakter. Nejvíce nadšené byly děti, které se zůčastnily školy bubnování a rodiče tancovali africké tance. 

Afrika jako na dlani poprvé celý víkend

Slečny využily pletení copánků a jiného zajímal workshop.

Nabídka suvenýrů byla opravdu pestrá. Sešly se zde předměty kultury Ugandy, Konga, Keni i Zimbabwe. Opravdu široká nabídka od klíčenek, přívěsků z rohoviny, korálků i kůže, látky, oblečení i látkové tašky. Knihy od spisovatelky a cestovatelky Hany Hindrákové, která s sebou přivezla poutavou přednášku o životě v Keni, našly své čtenáře. Cestovatelké vyprávění tak trochu oživil MUDr. Ivan Trojánek z Institutu tropické medicíny v Motole. 

O tom jak moc je trnitá cesta ke vzdělání v Ugandě a jak můžeme pomoci povyprávěl Karel Váňa, který vše zažívá na vlastní kůži.

V Ugandě jsme ještě chvilku zůstali. Tentokrát jsme s Viktorem a Janou Ambrožovými projeli národní parky Perly Afriky. Další den jsme se prostřednictvím fotografií a vyprávění ředitele zoo dostali až do nedostupné Centrální Afriky. Cesta za vzácnými zvířaty je trnitá a má svá úskalí.

Afrika jako na dlani poprvé celý víkend

V neděli došlo na vyhlášení vítězů 4. ročníku fotosoutěže. Byly předány ceny a nejenom vítězné fotografie budou součástí kalendářů 2025. Obdrželi jsme obrovské množství hezkých snímků a proto budou pro rok 2025 kalendáře Zoo Dvorec hned tři typy.

Konec dobrý, všechno dobré.

Víkendový program afrických dnů určitě proběhne v roce 2025.