Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Želva pralesní (Chelonoidis denticulata)

Suchozemské želva vyskytující se v Amazonii. Domorodci ji nazývají morrocoy, woyamou nebo wayamo. Jedná se o třetí největší pevninskou a celkově o pátou největší želvu na světě.

Želva pralesní

Váha dospělého jedince se pohybuje od 10 do 15 kilogramů. Krunýř je dlouhý a oválný. Má žlutavěhnědou až tmavě hnědou barvu. Jednotlivé šupiny mohou být na okrajích černé, dvorce světle žluté, oranžové nebo světlě hnědé.

Samičky snáší 2 až 15 vajec, které se líhnou po inkubační době trvající 105 až 202 dní. Mláďata jsou po narození velká 4­4,5 centimetry. Tento druh želvy vyžaduje celoročně vysoké teploty. Živí se travou, ovocem, zeleninou.

Biotop

Bažinaté oblasti subtropického a tropického deštného pralesa.

Potrava

Ovoce, trávy, menší obratlovci a savci.

Rozmnožování

Inkubace vajec 150 dní, počet vajec od samice 3 - 8.

Délka života

Až 50 let.

Velikost

Váha od 10 do 15 kilogramů. Váha - samci 40 cm, samice 60 - 75 cm.

Želva pralesní se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádŽelvy (Testudines)
Umístění v ZOOVýběh pro zvířata amerického kontinentu.