Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Želva pardálí (Stigmochelys pardalis)

Druhá největší suchozemská želva žijící v Africe.

Želva pardálí

Po želvě ostuhaté se jedná o druhou velkou želvu.

Přirozeným prostředím jsou pro ni pouště, polopouště a svany.

Tyto želvy žijí na rovinných stepích s řídkým porostem, v nížinách se objevují sporadicky. V suchých obdobích se pohybují za potravou do velkých vzdáleností. Na jídelníčku se objevují sukulenty bohaté na vodu, traviny a byliny. Jsou schopné dokonce křižovat i pouště. Pokud mají možnost rády pijí.

Samičky kladou vejce v září - říjnu. Vajec bývá 20 - 30 ks, někdy i více. Vejce jsou kulatá s vápenitou skořápkou.

Biotop

Suché písčité polopouště a savany s řídkým porostem.


Potrava

Traviny, byliny, sukulenty, plody a ovoce.

Rozmnožování

Po 10 - 15 měsících se líhnou vejce.

Délka života

50 let

Velikost

velikost 30 - 50 cm, maximálně 68 cm - 72 cm, váha 18 kg, výjimečně až 36 kg.

Želva pardálí se v Zoo Dvorec nachází:



Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Alena Weigelová
Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádŽelvy (Testudines)
Umístění v ZOOVýběh pro suchozemské želvy a skunka