Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Želva ostruhatá (Centrochelys sulcata)

Je třetí největší suchozemská želva obývající subsaharské oblasti Afriky.

Želva ostruhatá

Název "ostruhatá" získala tato želva podle dvou až tří výrazných výrustků vedle ocasu.

Vyskytuje se v oblastech kde je nedostatek vody. Požírá traviny a rostliny bohaté na vlákninu.

Vyhrabává si nory, které mohou být hluboké až 0,5m až 2 metry, kam se ukrývá před vysokými teplotami.

Jako většina želv se dožívá vysokého věku.

 

Biotop

Savany a suché stepi a polopouště od Senegalu, Mali a Mauritánie na západě až po Etiopii a Eritreu na východě.

Potrava

Potrava je rostlinná, různé druhy travin a rostlin, plody a ovoce.

Rozmnožování

Vejce se líhnou po 90 až 120 dnech.

Délka života

50 a více let.

Velikost

Samci dorůstají délky 60–90 cm a váhy 45–91 kg, samice 50–70 cm a váhy 25–40 kg.

Chov v Zoo Dvorec

Chov započal 1 dospělým samcem a v roce 2018 se skupina rozrostla na 9 zvířat různého pohlaví a stáří.


Zařazen na seznam ohrožených zvířat v Červené knize IUCN 


https://www.iucnredlist.org/species/163423/5605057

Želva ostruhatá se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Rodina Boudova
Chci být patron
TřídaPlazi (Reptilia)
ŘádŽelvy (Testudines)
Umístění v ZOOVýběh pro suchozemské želvy