Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Volavka rusohlavá (Bubolcus ibis)

Je řazena mezi menší druhy volavek. Vyskytuje se v jižní Evropě, Asii a především v oblasti Afriky. Zavlečena byla ale i do Ameriky a Austrálie.

Volavka rusohlavá

V 80. letech se rozšířila i do Portugalska a Itálie. Často obývá břehy řek a močálů, hlavně ale rozlehlé travnaté pláně. Přizpůsobila se i životu poblíž lidských obydlí. V močálech hledá kořist ( hmyz, ryby, obojživelníky a malé savce). Na souši je často viděna v blízkosti slonů, kteří jí poskytují bezpečí a plaší mraky hmyzu, kterým se volavky živí. Na noc hřaduje v obrovských hejnech na stromech. Volavky se dorozumívají různými skřeky, které v případě zastrašování doplňují i naježením per na zádech a krku.

Hnízdí ve společnosti jiných ptáků. Je to monogamní pták, páry se vyhledávají na sezonu. V dalším hnízdním období si samec může vybrat jinou samici i naopak. Staví si hnízda jak na zemi tak na keřích i stromec. Samec se samici dvoří a namlouvací tance bývají rozsáhlé a složité. Samice snáší 2-5 vajec, na kterých se střídají oba rodiče. Mláďata se líhnou po 21-26 dnech. Volavky jsou schopné přijnout za vlastní i osiřelá mláďata mladší 14 dní. Mláďata opouštějí hnízdo velice brzy a lezou po okolních větvích, kde je rodiče stále krmí. Ve věku 45-60 dní opouští definitivně hnízdo a osamostatňují se. Pohlavně dospívají na 2 letech.

Biotop

Břehy řek a močálů, hlavně ale rozlehlé travnaté pláně.

Potrava

Ryby, hmyz, obojživelníci a malí savci.

Rozmnožování

Snáší 2-5 vajec, na kterých se střídají oba rodiče. Mláďata se líhnou po 21-26 dnech.

Velikost

Výška 56 cm, rozpětí křídel je až 96 cm. Může vážit od 200 do 500 g. 

Chov v Zoo Dvorec

Chov od roku 2017.

Volavka rusohlavá se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPtáci (Aves)
ŘádVeslonozí (Pelecaniformes)
Umístění v ZOOVýběh pro lemury, želvy a zoborožce.