Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Velbloud dvouhrbý (Camelus bactrianus)

Velbloud dvouhrbý známý také jako drabař je velký sudokopytník.

Velbloud dvouhrbý

Charakteristickým znakem velblouda jsou dva hrby na hřbetě.

Barva srsti je od světle hnědé až po tmavě hnědou. Hustota a délka srsti se liší od ročního období. Na nohách má vyvinuté pouze dva prsty s nášlapnými mozoly. Velbloud se díky nim může pohybovat po sypkém písku aniž by zapadl nebo se bořil. Hlava je v poměru k tělu malá. Nozdry jsou uzavíratelné. Potravu trhá pomocí spodních řezáků. Pohybuje se kolébavou chůzí. Před prachem a pískem má oči chráněné dlouhými hustými řasy.

Vytrvalé zvíře, které dokáže vázat vodu ve vystélce žaludku. Ledviny jsou schopné koncertovat moč a snižovat tak ztrátu vody. Další vlhkost je absorbována z trusu. V noci klesá tělesná teplota a přes den pozvolna stoupá, zvíře se tak nepotí. Metabolismus překoná až 20% úbytek vody v těle. Žijí ve stádech čítajících několik desítek kusů. Stádo vede nejstarší samec.

Biotop

Nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1500 až 2000 m n. m.

Potrava

Jakékoliv rostliny včetně trávy, listy stromů a keřů a drobných bylin i trnité keře rostoucí v suchých oblastech. Dokáže pít slanou vodu.

Rozmnožování

Po 370 až 440 dnech březosti rodí samice jediné mládě.

Délka života

20 - 40 let , výjimečně až 50 let.

Velikost

Měří na délku 220 - 350 cm, na výšku v kohoutku 190 - 230 cm. Jeho hmotnost se pohybuje nejčastěji od 450 do 650 kg.

Velbloud dvouhrbý se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Chci být adoptivní rodič

Patroni

Jiří,Milada a Sárinka Hálkovi
Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádSudokopytníci (Artiodactyla)
Umístění v ZOOVýběh pro domácí zvířata