Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Tana severní (Tupaia belangeri)

Je drobný savec z čeledi tanovitých.

Tana severní

Denní živočich, zdržují se na stromech i na zemi. Stejně hbitě jako po zemi se pohybují ve větvích, dlouhé pohyblivé prsty s ostrými drápy umožňují pevné uchycení větví. Kořist chytají a usmrcují špičatými předními zuby, stoličky používají k drcení potravy. Při žrádle sedí na zadních nohou a kořist si přidržují předními končetinami po způsobu veverek. Samec se samicí sdílí společné hnízdo v dutině stromů.

Mají dlouhý čenich bez viditelných hmatových vousků a stejně jako ostatní tany vyvinutý podjazyk, který požívají k čistění své srsti.

Biotop

Tropické pralesy.

Potrava

Hmyz, malí savci, plody.

Rozmnožování

Březost 45 až 55 dní, rodí se 1 až 2 holých mláďat.

Délka života

Ve volné přírodě až 5 let, v zajetí až 12 let.

Velikost

Hmotnost 100 až 150 gramů, délka 12,5 do 18 cm.

Tana severní se v Zoo Dvorec nachází:



Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádTany (Tupaiidae)
Umístění v ZOOPavilonek s akvaterárii