Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Surikata vlnkovaná (Suricata suricatta)

Je denní promykovitá šelma, která obývá skalnaté i písčité oblasti jihozápadní Afriky.

Surikata vlnkovaná

Surikata používá dlouhé drápy k vyhrabávání doupěte a potravy. Když se postaví na dvě tlapky, podepírá se dlouhým ocasem.

Je to výborný lovec, používá taktiku dorozumívání členů ve skupině v níž má každý určitou povinnost. Skupině velí královna, která jediná se může rozmnožovat.

Surikaty se živí malými obratlovci a dokáží ulovit kobru. Od narození jsou imuní proti jedům plazů a štírů. Skupina zvaná "gang" čítá okolo 30 jedinců.

Mláďata se rodí slepá, začínají vidět až od 10 -14 dnů. Dominantní samice brzy opět zabřezne, proto se o její dřívější mláďata musí starat ostatní členové kolonie. První čtyři týdny žijí mláďata v noře a živí se mateřským mlékem, které však nemusí být jen od jejich matky, ale i od jiné samičky ze skupiny, které se mléko tvoří. V tomto období jsou velmi zranitelná, jestliže mláďata objeví konkurenční skupina, zabije je. Nedlouho po tom, co mláďata vyjdou poprvé z nory, jdou se skupinou na první lov.

Biotop

Obývá skalnaté i písčité oblasti. Suchá savana, polopouště a pouště.

Potrava

Surikaty loví malé savce, plazy, malé ptáky a pochutnají si i na hmyzu, hlavně na sarančatech.Používají výbornou loveckou strategii k lovu kober, kdy několik členů zabaví kobru a ostatní ji obestoupí a napadnou zezadu. Už od narození jsou imunní proti jedům.Hlavní složkou potravy je hmyz, hlodavci, ptáci,ale můžou to být i plody ovoce nebo kořínky rostlin.

Rozmnožování

Skupině vévodí dominantní pár, který jediný se smí rozmnožovat. Když přece jen zabřezne nějaká jiná samice, záleží na dominantním páru, zda a kolik mláďat přežije. Dominantní samička může zabít mláďata jiné samičky, aby zabezpečila přežití vlastních mláďat. Většinou však dominantní samička vyžene jinou březí samičku. Březost trvá 11 týdnů a v doupěti se ve zvláštní komoře vyložené trávou rodí 2 až 5 mláďat.

Délka života

Na malého savce se dožívají poměrně vysokého věku 12 - 15 let.

Velikost

Hmotnost: 600 až 975 g
Délka těla: 25 až 35 cm
Délka ocasu: 17 až 25 cm
Výška: až 35 cm

Surikata vlnkovaná se v Zoo Dvorec nachází:



Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Naděžda a František Kovaříkovi
Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)