Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Prase savanové (Phacochoerus africanus)

Prase savanové je zástupcem nepřežvýkavého sudokopytníka z čeledi prasatovitých. Ž

Prase savanové

Pohromadě se sdružují matky s mláďaty, samci žijí samotářsky. Bachyně je o třetinu menší než kanec a má menší zuby. Zbarvení je černé, hnědočerné, tělo je místy pokryto štětinami. zdržuje se v blízkosti vody, miluje válení se v kalužích a v bajhně, které mu slouží k ochraně před spálením. Při běhu má vztyčený tenký ocásek. Často se stávají potravou predátorů.

Biotop

Otevřené travnaté savany,polopouště, křovinatá buš až po hory.

Potrava

Různé traviny, a to jak jejich nadzemními částmi, tak i oddenky a kořeny, plody, kořeny a hlízami jiných rostlin. Příležitostně požírá i bezobratlé živočichy, drobné obratlovce a nepohrdne ani mršinami a trusem různých živočichů.

Rozmnožování

Březost trvá šest měsíců, samice rodí 3-4, výjimečně až 8 selat.

Délka života

15 - 20 let.

Velikost

Dorůstá do délky 1,3 - 1,7. Výška v kohoutku dosahuje 70 - 85 cm, hmotnost 120-150 kg.

Prase savanové se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádSudokopytníci (Artiodactyla)
Umístění v ZOOVýběh pro prasta savanová