Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Pes hyenový (Lycaon pictus)

Psovitá šelma s nápadným zbarvením, vyskutující se převážně v subsaharské Africe. Žije ve smečkách kde ládne složitá hierarchie. Jedná se úspěšné lovce, kteří jsou schopni ve smečce ulovit několikanásobně větší kořist, než jsou sami.

Pes hyenový

Stejně jako ostatní psovité šelmy je i pes hyenovitý vysoce společenské zvíře, které žije ve smečkách tvořených 6, někdy až 90 jedinci, z nichž se však zpravidla rozmnožuje pouze jeden dominantní pár.

Ve smečkách se členové dorozumívají pomocí různých postojů, jako je olizování tlamy výše postaveným jedincům těmi podřízenými, ale také hlasových projevů. Zvláště komplikované a důležité jsou zdravící rituály, které se odehrávají před začátkem lovu a slouží k upevnění sociálních rolí ve smečce.

Psi hyenoví jsou toulaví a při hledání kořisti urazí značné vzdálenosti; pouze v době, kdy jsou mláďata ještě malá, zůstávají delší dobu na jednom místě v blízkosti nor. Po většinu dne psi hyenovití odpočívají ve stínu a čistí si srst podobně jako kočky. Na lov se vydávají hlavně brzo ráno a večer nebo za měsíčných nocí.

Zdroj: Wikipedie

Biotop

Savany, polopouště.

Potrava

Od malých savců až po antilopy, zebry, pakoně, prasata bradavičnatá. Troufnou si i na buvola. Svoji kořist v podstatě uštvou.

Rozmnožování

Březost trvá 69 - 73 dní. Mláďata se rodí slepá v početných vrzích 10 - 14 štěňat.

Velikost

Váha od 18 kg až po 30 kg. Délka těla 80 - 110 cm.

Chov v Zoo Dvorec

V srpnu (25.8.2019) bylo dovezeno trio (2,1), které pochází z faremního chovu v Jižní Africe.

Pes hyenový se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)