Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Nyala nížinná (Tragelaphus angasii)

Jedná se o druh africké antilopy.

Nyala nížinná

Vyskytuje se hlavně v Jižní Africe, Malawi, Mozambiku, Zimbabwe a Svazijsku. Pohybují se především v hustých nížinných lesích poblíž vody. Hlavní potravou je zde pro ně listí, tráva a také ovocné plody některých stromů. Aktivní jsou především večer a během noci do rozbřesku. Ve dne se ukrývají ve stínu.

Samci jsou podstatně větší než samice a mohou dosáhnout  výšky 110  a váhy do 125 kg a mají delší hřeben ze srsti na hřbetě a hrudníku. Výrazný rozdíl mezi pohlavími je ve zbarvení, samice a mláďata mají srst červenohnědou s bílými pruhy, zatímco samci jsou zbarveni do šedohněda. U nyal se vyskytuje silný pohlavní dimorfismus. Pro nyaly jsou typické výrazné lyrovité rohy.

Samice žije obvykle sama se svými mláďaty z posledních dvou porodů, někdy se k ní připojují i její příbuzné samice a vytváří menší 5-8 členné skupinky. Samci žijí v otevřených mládeneckých skupinách, které opouštějí ve stáří 3-5 let, a pak žijí odděleně. Pouze po dobu rozmnožování vytváří samci a samice smíšené skupiny. Samice je březí 7 měsíců, poté rodí jedno mládě, které zůstává skryté ležet na jednom místě po dobu 3 týdnu, pak následuje matku a připojuje se k ostatním. 

Biotop

Lesy v nížinách v blízkosti vodních ploch.

Potrava

Tráva, listí, okus stromů.

Rozmnožování

Rodí 1 mládě po 220 dnech březosti.

Velikost

Výška až 110 cm, váha u samců až 140 kg.

Chov v Zoo Dvorec

V říjnu 2016 přivezen mladý pár ze ZOO Plzeň.

Nyala nížinná se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Pavel a Soňa Doubkovi
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádSudokopytníci (Artiodactyla)
Umístění v ZOOUstájení kopytnatců