Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Nosál červený (Nasua nasua)

Nosál červený je medvídkovitá šelma s dobře vyvinutým nosem, který je schopen otáčet o 45°.

Nosál červený

Zbarvení nosálů je variabilní od šedé přes červenohnědou až hnědou. Na ocase můžemít kroužky, ale není to pravidlem. Všichni nosálové mají prodloužený čenich výborný čich i ostatní smysly.

Pohybuje se vysoko na stromech po tenkých větvích kde uplatní smysl pro rovnáhu. Často bývá chován v zájmových chovech, v zoologických zahradách a zookoutcích.

Houževnaté a stále aktivní zvíře, které vyhledává potravu hrabáním v zemi, pod spadaným listím nebo v korunách stromů. Samice s mláďaty vytváří smečky, samci žijí odděleně.

Biotop

Žije v listnatých a smíšených lesích a v oblastech deštných pralesů.

Potrava

Všežravec, živí se plody, ovocem, hlízami, půdními živočichy, hlodavci a ptačími vejci a mláďaty.

Rozmnožování

Samice je březí 77 dní a rodí v průměru 1 - 7 mláďat. Zpočátku jsou v hnízdě na stromě nebo v dutině, matka je kojí asi měsíc.

Délka života

Dožívá se 15 - 18 let.

Velikost

Délka těla je 35 – 69 cm, délka ocasu je 32 – 68 cm, výška v kohoutku je 27 – 30 cm a hmotnost je 3 – 7,7 kg.

Nosál červený se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

František Marek, Žofina Huť
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Umístění v ZOOVýběh - Nosál červený