Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Nandu pampový (Rhea americana)

Je velký, nelétavý pták podobný pštrosovi.

Nandu pampový

Nandu pampový žije v stepích a savanách Argentiny, severovýchodní Brazílie a východní Bolívie. V důsledku lovu a obdělávání půdy se jejich stavy snížily. Vyskytují se v několikačlených skupinách.

Samice je světlejší než samec, který má černý krk. Křídla jim pomáhají při rychlém běhu. Mláďata se od rodičů liší pruhováním, které jim poskytuje přirozené maskování ve vysoké trávě.

V době páření se samec páří s několika samicemi. Samice klade do mělkého hnízda, do kterého snáší několik samiček více než deset vajíček až 600 gramů těžkých. Tento proces trvá více než šest dní, přesto se kuřátka vylíhnou ve stejný den. Na vajíčkách sedí výhradně samec, a sice kolem čtyřiceti dní. Rodinka z bezpečnostních důvodů brzy hnízdo opouští. Nevylíhnutá vejce jsou ponechána svému osudu. Jsou oblíbenou a výživnou pochoutkou pro lišky, prasata, šelmy.

 

Biotop

Stepi a savany.

Potrava

Hmyz, listy, semena, plody.

Rozmnožování

Délka inkubace vajec 40 dnů.

Délka života

Až 15 let.

Velikost

Výška 1,5 - 1,8 m, váha 20 - 27 kg, samci až 40 kg.

Nandu pampový se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPtáci (Aves)
ŘádPštrosi (Struthio)
Umístění v ZOOVýběh pro zvířata amerického kontinentu.