Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Mirikina Azarova (Aotus azarae)

Druh noční ploskonosé opice. Obývá pralesní deštné i sušší oblasti Jižní a Střední Ameriky. Vyskytuje se od pobřeží až po horské lesy ve výškách kolem 3200 metrů nad mořem.

Mirikina Azarova

Prakticky celý život prožije v korunách stromů. Žije v monogamii, tedy v párech. Mláďata se zdržují v blízkosti rodičů až do dospělosti.

Hlavní složkou potravy je ovoce, listy, květy, semena, hmyz, bezobratlí, obratlovci, ptačí vejce. K dorozumívání vydává škálu různých zvuků. Pachové značky zanechává pomocí moči i výměšků žláz, které slouží především k meziskupinové komunikaci. V rámci vývojové skupiny je výjimečně aktivní výhradně v noci. O tom svědčí i její oči. Dokáže prospat až 17 hodin denně. Dožívá se 20, výjimečně 25 let. Rodí jedno mládě po 150 - 153 dnech březosti. Nejprve mládě nosí samice, teprve později je předává samci, který je nosí až do 4 - 5 měsíců. Vydávají až 50 různých zvuků a v případě nebezpečí se navzájem varují voláním „vuuk--vuuk”.

Jde o zranitelný druh, který velmi rychle přichází díky kácení pralesů a zmenšováním přirozeného biotopu o prostor k životu.

Biotop

Deštné pralesy,od pobřeží až po horské lesy ve výškách kolem 3200 metrů nad mořem. 

Potrava

Ovoce, zelenina, plody.

Rozmnožování

Březost 150 - 153 dnů. Rodí jedno mládě.

Délka života

20 let, výjimečně až 25 let.

Chov v Zoo Dvorec

Od srpna 2017.

Mirikina Azarova se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádPrimáti (Primates)
Umístění v ZOOPavilon s jedovatými plazy