Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Medvěd hnědý (Ursus arctos)

Medvěd hnědý je medvědovitá šelma a jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky. Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největší recentní druh suchozemského predátora

Medvěd hnědý

Jedná se o mohutnou šelmu s hustou dlouhou srstí, velkou hlavou, dlouhými drápy. Barva srsti se liší podle poddruhu, může být šedá, světle i tmavě hnědá u některých druhů doplněna bílou nebo černou. Medvědi jsou samotáři, pouze v době říje vyhledává samec samici. Může dojít k bojům pokud se samice rozhodne samce nepřijmout. Mláďata porodí v noře po zimním spánku. Pokud zabřezne v nevhodnou dobu dokáže pozdržet vývoj embria a až sama uzná za vhodné uvolní vajíčko k vývoji. V případě, že neměla dostatek tukových zásob v průběhu zimního spánku, může dojít k úhynům narozených mláďat. Mláďata jsou po narození slepá a zcela závislá na matčině mléku. Později vylézají z nory a hledají potravu spolu s matkou, se kterou zůstávají 2 - 4 roky. 

Biotop

Hornaté oblasti s hustým zalesněním.

Potrava

Jejich stravu tvoří hlavně rostlinná složka – to jest nejrůznější bobule, houby výhonky a pupeny a vůbec nejraději si pochutnává na ostružinách, borůvkách a malinách. Pravdou je i to, že umí krást včelám med, což také s oblibou dělá. Zhruba deset procent jeho stravy pak tvoří i hmyz, ryby a drobná zvířata. Někdy uloví i zvíře velikosti srnce.

Rozmnožování

Medvědi jsou samotáři a cíleně se setkávají jen v období páření, mezi květnem a červencem. Zůstávají spolu několik dnů až týdnů, ale poté se samec se samicí nadobro rozloučí. Mláďata přicházejí na svět po 8-9 měsících, a tedy během zimních měsíců přímo v průběhu zimního spánku, při průměrné váze pouhé poloviny kilogramu. Zajímavý je rovněž i fakt, že vývoj oplozeného vajíčka uvnitř těla samice započíná ve skutečnosti až koncem léta a tedy hovoříme o několika prvních měsících březosti medvědice jako o utajené březosti. Velikost vrhu se obvykle pohybuje mezi 2-3 mláďaty, která zůstávají až do čtyř týdnů věku zcela slepá a jsou plně odkázaná na péči a ochranu samice. Samice má díky tomu před zimou ještě o něco náročnější úkol než samci – musí si nasbírat dostatečné tukové zásoby nejen pro udržení svých životních funkcí, ale i pro výživu mláďat.

Délka života

Tito medvědi se v přírodě dožívají 25 let, v zajetí až 50.

Velikost

Jejich silné, mohutné tělo váží u samic kolem 200 kg, u samců dokonce až 300 kg a někdy i více. Rekord drží medvěd s hmotností celých 480 kg. Co do velikosti, dosahuje obvykle kolem 2 m. Samice bývají stejně jako u většiny savců menší než samci.

Medvěd hnědý se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Umístění v ZOOVýběh pro medvěda hnědého.