Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Levhart skvrnitý (Panthera pardus)

Levhart skvrnitý je nejrozšířenější velkou kočkovitou šelmou. Elegantní šelma, ketrá bývá často přirovnávána k jaguárovi.

Levhart skvrnitý

Barva srsti této šelmy je hnědá,okrová až žlutá,písková, s černými rozety   (skvrny). U levhartů dochází k melanickému zbarvení, což je vyšší produkce pigmentu černé barvy. Tito jedinci jsou černí, ale o své rozety nepřichází, jenom nejsou zřetelně viditelné. Levhart je přizpůsoben ke šplhání na stromy, kde tráví většinu času vyhlížením kořisti a kam si vytáhne i svůj úlovek. Dokáže unést kořist i několikanásobně těžší než je on sám. Žije samotářským způsobem života a aktivitu vyvíjí hlavně v noci. Hlavními nepřáteli jsou lvi a hyeny.

Biotop

Podle poddruhu od lesů, savan až po hory.

Potrava

Kořistí se stává široká škála živočichů od hmyzu a hlodavců přes antilopy a gazely až po regionální druhy turů a jelenů.

Rozmnožování

Doba březosti: 90 - 105 dní, počet mláďat: 1 - 6

Délka života

Až 24 let.

Velikost

Délka těla od 1,1m až po 1,8m , výška v zátylku 50cm až 70cm, hmotnost až 90kg.

Levhart skvrnitý se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Michal Hudec
Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Umístění v ZOOVýběh pro levharty