Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Lemur kata (Lemur cata)

Lemur kata patří do řádu primátů, podřádu poloopice, konkrétně do čeledi denní lemurů. Je endemitem ostrova Madagaskar a zároveň nejrozšířenějším druhem na tomto ostrově.

Lemur kata

Byli pojmenováni podle římských lemuros, duchů zemřelých, protože škála zvuků kterou vydávají připomíná zvuky duchů. Veskutečnosti jsou to zvířata klidná a neagresivní. Typickým znakem je dlouhý pruhovaný ocas, který nosí zdvyžený nahoru, barva srsti je šedá jen na břiše bílá. Žije v tlupě o 20 - 30 jedincích, které vládne nejzkušenější samice. Mláďatům je věnována veškerá péče a sají mléko od všech samic. Samice může zabřeznout pouze 3 dny v roce.

Biotop

Zalesněné plochy, keřovitá krajina.

Potrava

Býložravec - hlavní složku tvoří ovoce, fíky, listy stromů.

Rozmnožování

Samice rodí po 134 – 138 dnech jedno mládě, které zpočátku nosí na krku, později na hřbetě. Mohou se narodit dvojčata. Mateřské mléko mláďata sají ještě v pátém měsíci života, i když se už od 8 týdnů živí pevnou potravou.

Délka života

Dožívají se i 20 let.

Velikost

Velikost jedinců se pohybuje mezi 40-50 cm. Váha 2,5 - 3,5 kg.

Lemur kata se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

žáci a učitelé ZŠ Trhové Sviny
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádPrimáti (Primates)
Umístění v ZOOVýběh pro lemury, želvy a zoborožce.