Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris)

Největší žijící hlodavec.

Kapybara

Žije ve skupinách, složených z jednoho samce a několika samic různého stáří, páří se s každou z nich. Lze potkat i skupinu složenou z několika desítek zvířat.

Přes den se kapybary ukrývají a za soumraku se vydávají za potravou. V období sucha se shromažďují u zbylých vodních nádrží a chovají se k sobě tolerantně. Se stoupající vodní hladinou jednotlivé skupiny migrují do okolní vegetace, kde si dominantní samci značí svá teritoria sekretem pachových žláz uložených u kořene nosu. Jsou poměrně plaché a žijí ve skupinách na březích řek. Jsou to výborní plavci.

Velmi často bývají na jídelníčku šelem, anakond a kajmanů. Lídé je loví pro maso a pro kůži. Navzdory lovu je však počet kapybar ve většině oblastí dosud relativně velký. Honáci dobytka ve Venezuele často kapybary loví jen pro zábavu, aby vyzkoušeli rychlost a obratnost svých koní. Ve Venezuele se experimentuje s farmovým chovem kapybar pro maso. Maso kapybar je chutné a bohaté na proteiny, v Jiźní Americe je pokládáno za postní pokrm.

Biotop

Okolí řek bohatých na travní porost.

Potrava

Trávy, vodní rostliny, listy stromů a keřů, ovoce a zelenina.

Rozmnožování

Délka březosti 140 – 160 dní, 1 8 mláďat.

Délka života

10 - 12 let

Velikost

Délka 100 - 130 cm, váha 50 - 70 kg.

Kapybara se v Zoo Dvorec nachází:



Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádHlodavci (Rodentia)
Umístění v ZOOVýběh pro zvířata amerického kontinentu.