Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Kaloň egyptský (Rousettus Aegyptiacus)

Je jediným druhem kaloně, vyskytujícím se v Evropě (zasahuje na Kypr).

Kaloň egyptský

Žije v tisícihlavých koloniích v jeskyních a jejich okolí, aktivní je především v noci.

Mají dobrý zrak a čich. Jako jediní z kaloňů si vytvořili i určitý druh echolokace - orientaci pomocí reakce na odraz zvuku od překážek.

Na rozdíl od netopýrů vydávají pro člověka částečně slyšitelné zvuky rychlým chvěním jazyka, svůj let pak usměrňují podle zpětně přijatých signálů. Přesto echolokaci kombinují se zrakovým vnímáním.

Výhradní býložravec, živí se nektarem ovoce, plody.

Čerpáno z literatury - R. Masopustová, Chov exotických savců

Biotop

Lesní porosty a jeskyně.

Potrava

Ovoce a plody.

Rozmnožování

Březost 120 dní, rodí se 1 mládě.

Velikost

Délka těla 15−17 cm, délka ocasu 6−19 mm, rozpětí 60 cm, hmotnost 80−170 g .

Kaloň egyptský se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádLetouni (Chiroptera)
Umístění v ZOOPavilonek s akvaterárii