Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Jeřáb královský (Balcarica regulorum)

Jeřáb královský dříve nazývaný korunkatý je velký pták s dlouhýma nohama a korunkou na hlavě. Spolu s jeřábem pavím je zástupcem čeledi jeřábovitých.

Jeřáb královský

Společenský druh ptáka, který po celý rok žije v početných skupinách. Hřaduje na stromech a větvích kde se přidržuje dobře vyvinutým zadním prstem. Běhen zásnubních tanců zvedají oba jeřábi křídla a vyskakují do výšky a nakonec se navzájem uklánějí. Hnízda si staví na okraji vodních ploch. Potravu vyhrabávají pomocí dlouhých nohou a silných drápů.

Biotop

Vyprahlé savany i mokřady.

Potrava

Hmyz, plazi, malí savci.

Rozmnožování

2-5 vajec, inkubace 28 - 31 dní.

Délka života

až 22 let

Velikost

Výška 120 - 125 cm, váha 3,5 kg.

Chov v Zoo Dvorec

Mladé trio, jeden samec a dvě samice.


Zařazen na seznam ohrožených druhů zvířat v Červené knize UICN.


https://www.iucnredlist.org/species/22692046/93334893

Jeřáb královský se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPtáci (Aves)
ŘádKrátkokřídlí (Gruiformes)
Umístění v ZOOVýběh pro jeřáby korunkaté.
Ilustrační fotografie k článku Obnova zimoviště pro ptáky po požáru

Obnova zimoviště pro ptáky po požáru

Rok od požáru zimoviště ptáků a savanových prasat. Dnes uplynul rok od tragické události v zoo. V ranních hodinách 4. 2. 2017 vznikl v zimní ubikaci ptáků a prasat požár, který byl způsoben poruchou na elektrickém topení.

Ilustrační fotografie k článku Chtěli bychom vás seznámit s Jeřábem královským

Chtěli bychom vás seznámit s Jeřábem královským

Jeřáb královský (Balearica regulorum) doslova ztvrzuje svou elegancí a zlatými pery na hlavě své druhové jméno. Ve své domovině v rovníkové Ugandě je váženým druhem zvířete, které mají Uganďané ve znaku i na bankovkách. Vyskytuje se také ve Východní a Jižní Africe.