Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Hyena skrvnitá (Crocuta crocuta)

Je nejhojnější velkou africkou šelmou a zároveň největší hyenou vyskytující se jižně od Sahary.

Hyena skrvnitá

Hyena skvrnitá žije v rodinných klanech či tlupách, čítajících od 3 až po 80 zvířat. Klan vede dominantní samicí. Klany nemají tak stmelenou strukturu jako smečky psovitých šelem či lvů a málokdy operují zcela pospolu.

Zatímco samice tráví ve svém klanu celý život, samci žijí kočovně – u jednoho klanu tráví většinou jen jedno období rozmnožování a poté se přesunou jinam. Teritorium klanu si hyeny značkují ostře páchnoucím výměškem análních žláz, ale také akusticky – hlasitým chechtavým vytím.

Jsou aktivní především za soumraku a v noci, neplatí to však bez výjimky. Většinu dne tráví hyeny v podzemních norách, které si samy hrabou. Pokud však mají možnost, rády obsadí opuštěnou noru hrabáče, dikobraza či prasete bradavičnatého. Někdy přespávají také v jeskyních. Velmi rády se před svými doupaty sluní.

Biotop

Savany.

Potrava

Požírají mršiny, ale často spíše loví savce od velikosti hlodavců až po zebry, antilopy. Nepohrdne ptáky ani ptáky.


 


 

Rozmnožování

Březost trvá 99-130 dnů a samice rodí obvykle 1-3 mláďata.

Délka života

Ve volné přírodě cca 20 let, v zajetí až 40 let.

Velikost

Tělo měří 95–166 cm, ocas 40 cm. Hmotnost se pohybuje nejčastěji mezi 45 a 70 kg,

Chov v Zoo Dvorec

V roce 2018 byl započat chov mladou samicí dovezenou ze soukromého chovu.


Zapsána do Červené knihy IUCN.


www.iucnredlist.org/species/5674/45194782

Hyena skrvnitá se v Zoo Dvorec nachází:



Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)