Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Fenek berberský (Vulpes zerda)

Malá pouštní šelma, nejmenší druh lišky s největšíma ušima v poměru k tělu.

Fenek berberský

Aktivní a houževnatá noční šelma, která využívá k úkrytu hluboké nory pod vyvrácenými kmeny apod. Noru opouští až po západu slunce, nemá ráda saharské horko.

V norách žijí i celé skupiny tvořené rodinnými příslušníky. Teritorium si označuje močí a trusem.

Na lov se vydávají v noci. Loví každý člen sám. Výborně vidí a další důležitý smysl, ke kterémumu slouží velké uši je vynikající sluch. Potravu si zahrabávají do úkrytů, které si pamatují.

Po 50ti denní březosti porodí samice mláďata v noře, kde se o ně stará dva týdny. Po tu dobu ji samec nosí potravu. Během obrany mláďat se rodiče chovají velmi agresivně.

Za dva týdny otevírají mláďata oči a začínají vylézat z nor ven. Odstavena jsou ve třech měsících a plně dospělá v 6 - 9 měsících.

Přirození nepřátelé jsou hyeny, šakalové a divocí psi.

V Česku podléhá chov fenků omezení, které vyplývají z vyhlášky č. 75/1996 Sb., kterou se stanoví nebezpečné druhy zvířat. Dále je zařazen v CITES, příloha II.

Biotop

Písčité pouště, oblasti s vegetací.

Potrava

Všežravec - ptáci, plazi, hmyz,  bezobratlí, hlodavci, hlízy rostlin, ovoce. Vodu čerpá převážně z potravy.

Rozmnožování

Dospívá v 6 - 9 měsících, březost trvá 50 - 53 dní. Samice rodí v noře 2 - 4 slepá mláďata.

Délka života

V zajetí až 12 let.

Velikost


  • váha 1-1,5 kg

  • délka těla 24–41 cm

Chov v Zoo Dvorec

Od ledna 2018 samice Eliška a od září 2018 samec Eliot.


Zařazen na seznam ohrožených druhů v Červené knize IUCN.


http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T41588A46173447.en

Fenek berberský se v Zoo Dvorec nachází:


Adoptivní rodič

Martin Vacek
Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
Umístění v ZOOVýběh pro Fenka ušatého