Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Ara zelenokřídlý (Ara chloroptera)

Ara zelenokřídlý je pestře zbarvený papoušek a druhý největší a nejznámější z rodu ara.

Ara zelenokřídlý

Žije v párech a hejnech, které jsou často tvořeny směsí několika druhů papoušků. Dorozumívají se hlasitým křikem, který je slyšet na velkou vzdálenost. Dokáže pozřít i nezralé ovoce nebo mango, které je pro papoušky nestravitelné. Případnou otravu z přijaté potravy eliminuje požíráním bláta, které působí jako protijed. Velký bílý mohutný zobák používá k rozlousknutí tvrdých plodů a semen.

Biotop

Vyskytuje v tropických lesích.

Potrava

Živí se semeny, plody, květy a ořechy, jejichž tvrdou skořápku dokáže snadno zdolat díky velice silnému zobáku, který dokáže při pevném stisku rozlomit. Z důvodů potravní konkurence se živí i nezralými plody a rostlinami, které se chemicky postřikují proti okusu. Před otravou se pak brání polykáním zeminy, která v jeho žaludku působí jako protijed.

Rozmnožování

Klade většinou 3 vejce, na kterých sedí 23 - 27 dnů. Mláďata se rodí holá, peří doroste do 10. týdne života.

Délka života

70 - 80 let

Velikost

100 cm velký pták s rozpětím křídel kolem 125 cm a hmotností nad 1 kg.

Ara zelenokřídlý se v Zoo Dvorec nachází:



Adoptivní rodič

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče, buďte první!Chci být adoptivní rodič

Patroni

Toto zvíře zatím nemá patrona, buďte první!Chci být patron
TřídaPtáci (Aves)
ŘádPapoušci (Psittaciformes)
Umístění v ZOOVoliéry pro papoušky