Zprávičky z letního dění v zoo

Letní měsíce v zoo byly velmi pestré a bohaté


Zprávičky z letního dění v zoo
Ambrožová 5.10.2017 5041x Borovanský zpravodajAkce
Celkem 23 článků z rubriky: Borovanský zpravodaj
předchozí článek
Buvol domácí
další článek
Největší plazi v zoo

Prázdniny odstartovaly první červencovou sobotu oslavou 9. narozenin hrocha Bubórka, který celý den tušil, že se bude dít něco neobvyklého. Pro návštěvníky jsme připravili dvě komentovaná krmení tohoto tlustokožce. Ve 14:00 byl hrochovi předán zeleninovo ovocný dort doplněný o piškoty a pečivo. Buborék si na něm pořádně pochutnal.

24.8. byl zahájen 4. ročník příměstských táborů v zoo Dvorec. Vedoucí tábora Míša Kroufková s dětmi každý den absolvovala zajímavé naučné hry, výlety po okolí a poznávací aktivity. Děti měly možnost vyzkoušet si práci ošetřovatele v zoo.

Letošní rok, který považujeme za nejúspěšnější chovatelský rok nás zvířata nepřestala překvapovat. Ve středu 13. 7. se v ubikaci tygrů ussurijských objevil malý a nečekaný zázrak. Samice Blacky (16,5 roku) přivedla na svět krásné zdravé mládě. Nebylo by to takové překvapení, kdyby nebyla samice ve věku tzv. důchodovém. Tygři se dožívají 17 vzácně i 18 let. No a náš chovný pár se rozhodl, že si pořídí desáté mládě. V zoo jsme začali prožívat obrovskou radost i starost o samici a mládě. Informaci o tomto zázraku jsme si dovolili vypustit do světa, až když jsme si pravidelnou kontrolou zvířat byli jisti, že je vývoj tygříka na správné cestě.

Srpen nás nenechal v klidu. Opět šťastná středa (2. 8.) – narodila se dvojčata u tamarínů sedlových. Podařilo se rozmnožit čtvrtý druh drápkatých opiček, které v zoo chováme a kterým jsme v minulém roce dali nový domov. Tamaríni sedloví patří k nejohroženějším zvířatům svého druhu. Ve spolupráci s plzeňskou zoo jsme sestavili vhodný pár a vše se zdařilo. Podle dostupných informací jsme třetí zoo v Evropě, které se podařilo tento druh rozmnožit.

  1. narozeniny zoo Dvorec proběhly 12. 8. - na tento den jsme se dlouho těšili a plánovali zajímavý program. Deset let není v budování zoo moc, ale už nejsme v plenkách, už umíme chodit a v životě bojovat. Program, který jsme pro naše návštěvníky připravili se nesl v duchu afrických tanců, hudby, jídla a kultury. Na své si přišly děti, které se rozesmávaly při fantastických afrických pohádkách. Dospělí pak při afrických tancích doprovázených bubenickou shou předvedených skupinou Ugandas dancers band načerpali energii. Několik druhů typických afrických jídel mizelo před očima. Vrcholem dne byl křest tygříka. Na poslední chvíli nám svou účast kmotra potvrdil herec Jan Potměšil, který dal mláděti vznešenéjméno – Othello. V areálu byly promítány fotky, které dokumentovaly vývoj a změny v průběhu existence zoo. Celý den byl silně emociální a opravdu povedený.

Děkujeme všem našim návštěvníkům, příznivcům, sponzorům a všem, kteří jakkoliv přispěli a stále přispívají k rozvoji zoo. Těšíme se na další roky…………