Tygří pedikúra.

Není obvyklé, abychom prováděli úpravu drápů šelmám. Bohužel někdy musí dojít i takovému zákroku.


Tygří pedikúra.
Ambrožová Jana 7.12.2018 4469x Běžný denPříběhy zvířátek

Již delší dobu jsme u samice tygra ussurijského pozorovali, že při skákání nebo rychlejším pohybu nedošlapuje plnou vahou na přední nohu. U samice, jejíž věk se blíží 18, jsme to přisuzovali spíše zdravotním obtížím spojenými s jejím stářím.

I přes podávané výživové doplňky se stav s nohou nelepšil, naopak zhoršoval.

Blacky nikdy neměla potíže s drápy a velmi často byla viděna jak si je přirozeně obrušuje na kmenech stromů. Z toho důvodu nás myšlenka zarůstajících drápů nenapadla. Spíše jsme uvažovali o možném poranění, nebo zapíchnutí cizího předmětu do tlapy.

Až při dlouhodobém pozorování tygřice, když měla dobrou náladu a předváděla se a válela v blízkosti plotu nám sama ukázala problém, který ji trápil. Jakoby nám chtěla říct,že s tímto si sama neporadí.

V levé tlapě měla dva zarůstající drápy. Po konzultaci s veterinárním lékařem bylo rozhodnuto o neodkladném zákroku, který však s ohledem na její věk byl velmi riskantní.

Uspávání zvířat ve vysokém věku nemusí vždy dopadnout dobře. Zde nebyla jiná cesta. Bez zákroku by hrozila infekce a úmrtí zvířete.

Čekali jsme na vhodné počasí a ve čtvrtek 6.12. 2018 byla tygřice uspána, drápy odstraněny, podány antibiotika a ostatní už bude záviset na ní samotné. Celý zákrok netrval dlouho, Blacky se ukázala jako statečná samice. Vše zvládla naprosto ukázkově a celý tým projevil profesionální spolupráci. Na naší straně byl i fakt, že je samice v naprosto dobré zdravotní a výživové kondici.

Přejeme Blacky rychlou rekonvalescenci a spoustu krásných dní, které v její společnosti budeme moct všichni prožít.

 


Ilustrační fotografie k článku 10 let zoo a křtiny tygříka

10 let zoo a křtiny tygříka

Srpen patřil oslavám deseti let provozu zoologické zahrady. Připravili jsme pro návštěvníky program s africkou tématikou, dílničkami pro nejmenší a další zábavou. Hlavním hostem dne byl Honza Potměšil.

Ilustrační fotografie k článku Tygr ussurijský

Tygr ussurijský

Šelma, která drží ve světě prvenství co do velikosti mezi kočkovitými šelmami, největší poddruh tygra a zároveň také nejohroženější druh.

Ilustrační fotografie k článku Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Kočkovitá šelma s nádherným kožichem, vysokou inteligencí, elegancí a samotářským životem. Tak bychom mohli krátce specifikovat zvíře na samém vrcholu potravního řetězce. Přes to všechno je to jeden z nejohroženějších tvorů na planetě. Proč se tomu tak děje? Kolik ...

Ilustrační fotografie k článku Kde se kočky mají

Kde se kočky mají

Zoo Dvorec patří k mladším zoologickým zahradám u nás, a ačkoliv je rozlohou neveliká, v mnohém má primát. Připomeňme alespoň počet kočkovitých šelem, který se pohybuje kolem dvou desítek, a největší expozici kober.