Tygr indický

Tento druh tygra je nejhojnějším žijícím poddruhem. Setkat se sním můžeme hlavně v Indii, Bangladéši, Nepálu, Tibetu, Bhútánu. Stejně jako ostatní druhy je chráněn a jeho populace ve světe klesají.


Tygr indický
16.5.2018 12328x Příběhy zvířátek
Celkem 51 článků z rubriky: Příběhy zvířátek
předchozí článek
Stařík k pohledání
další článek
Tygr ussurijský

Na rozdíl od tygra ussurijského jsou útoky na člověka dost častým jevem. Žije v hustých pralesích a k člověku se dokáže tiše přiblížit, útočí hlavně ze zadu. Místní obyvatelé proto nosí masku obličeje, kterou mají připevněnou na zadní straně hlavy.

Potrava tygra se skládá hlavně z divokých prasat, spárkaté zvěře, zajíců apod. Jsou výborní plavci, proto je možné je ve volné přírodě spatřit v okolí jezírek nebo řek.

Tygr indický dříve nazývaný bengálský se jako jediný z tygrů vyskytuje v bílé barvě. Nejedná se o albína nýbrž o melanika. Melanické zbarvení vzešlo z takzvaného příbuzenského křížení a bílý tygři jsou vlastně všichni příbuzní. Ve volné přírodě se nevyskytují, nalézt je můžeme pouze v zoologických zahradách a to velice vzácně. Jedinci s bílou barvou se mohou dále rozmnožovat, mají ovšem většícsklon ke vrozeným vadám (např.šilhavost). Již jsou zaznamenány odchylky v barevnosti a rodí se v barvě bílé s černými pruhy, čistě bílé – snow a nebo zlaté – golden tabby.

Tygr indický se ve volné přírodě dožívá zhruba 10 let a v zajetí 15-20 let. Dospívají ve třech letech. Samice po 110 dnech rodí 1-4 mláďata , o která pečuje do věku 2 let.


Ilustrační fotografie k článku Tygr indický

Tygr indický

Tento druh tygra je nejhojnějším žijícím poddruhem. Setkat se sním můžeme hlavně v Indii, Bangladéši, Nepálu, Tibetu, Bhútánu. Stejně jako ostatní druhy je chráněn a jeho populace ve světe klesají.

Ilustrační fotografie k článku Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Kočkovitá šelma s nádherným kožichem, vysokou inteligencí, elegancí a samotářským životem. Tak bychom mohli krátce specifikovat zvíře na samém vrcholu potravního řetězce. Přes to všechno je to jeden z nejohroženějších tvorů na planetě. Proč se tomu tak děje? Kolik ...

Ilustrační fotografie k článku Kde se kočky mají

Kde se kočky mají

Zoo Dvorec patří k mladším zoologickým zahradám u nás, a ačkoliv je rozlohou neveliká, v mnohém má primát. Připomeňme alespoň počet kočkovitých šelem, který se pohybuje kolem dvou desítek, a největší expozici kober.

Ilustrační fotografie k článku Vánoce v zoo

Vánoce v zoo

Den očekávání, radosti a překvapení. Na Ježíška se těší každý i zvířata v zoo.

Ilustrační fotografie k článku Stíny v džungli

Stíny v džungli

Světový den tygrů jsme oslavili s fotografem Vladimírem Čechem a velkým množství malovaných tygrů.