Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Surikata

je denní pospolitě žijící promykovitá šelma obývající skalnaté i písčité oblasti jihozápadní Afriky. Dlouhé drápy používá k vyhrabávání doupěte a potravy. Když se postaví na zadní nohy, podepírá se dlouhým ocasem.


| Zhlédnuto: 826x

Tvoří gangy až o třiceti členech, které žijí v podzemní soustavě nor, které dříve vyhrabaly zemní veverky. Této skupině vévodí dominantní pár, který jediný se smí rozmnožovat. Když přece jen zabřezne nějaká jiná samice, záleží na dominantním páru, zda a kolik mláďat přežije. Dominantní samička může zabít mláďata jiné samičky, aby zabezpečila přežití vlastních mláďat. Většinou však dominantní samička vyžene jinou březí samičku. Osamělá vyhnaná samička nemá velké šance na přežití. Buď o mláďata přijde nebo po porodu opustí vlastní mláďata, o které se nedokáže sama postarat. Její mláďata také můžou zabít surikaty z jiné skupiny, případně se sama může stát obětí dravce. Může i zahynout na následky podvýživy a podchlazení. Samička bez mláďat má šanci připojit se zpět k původní rodině. Někdy se spojí s osamělými samci a založí novou rodinu.Mláďata dominantní samice "královny" jsou kojena ostatními samicemi kolonie, kterým se instinktivně vytvoří mléko a o mláďata se pravidelně střídají.

Používají výbornou loveckou strategii k lovu kober, kdy několik členů zabaví kobru a ostatní ji obestoupí a napadnou ze zadu.Už od narození jsou imuní proti jedům.Hlavní složkou potravy je hmyz, hlodavci, ptáci,ale můžou to být i plody ovoce nebo kořínky rostlin.Jako správný masožravec také dost zapáchá a její chov vyžaduje celoroční lokální vytápění na 40°C.

Svým vzhledem a chováním se zařadila mezi nejoblíbeněší zvířata vyhledávaná v zoo,ale nenechte se oklamat.Je to pořádný dravec, který se nedá "ochočit " a nikdy Vás nebude vnímat jako svého páníčka.Pro pořádné kousnutí nejde daleko .