Pelikán bílý

Patří mezi velké vodní ptáky s rozpětím křídel 226 - 300 cm a hmotností mezi 5 - 15 kg.Má mohutné tělo s krátkými končetinami, krátkým ocasem, silným zobákem a charakteristickým hrdelním vakem do kterého dokáže pojmout až 13 l vody. Je skoro celý bílý, jen konce letek má černohnědé, vak žlutý a nohy růžové. Stejně jako všichni veslonozí má všechny prsty na nohou spojené plovací blánou.

Mláďata se vylíhla v březnu a dubnu letošního roku. A přesto, že se jedná o pelikána bílého, mláďata se rodí hnědá. Dorůstá délky 150 cm až 175 cm, pohlavně dospívá třetím rokem, kdy je peří zbarveno bíle až narůžověle. Vyskytuje se hlavně v Africe. Hnízdí ve skupinách v okolí jezer, bažin a mokřadů. Živí se převážně rybami k čemuž mají přizpůsobený až 45 cm dlouhý zobák. Mláďata připravujeme na komentované krmení, kdy jim ošetřovatelka hází ryby do zobáku.