Pakůň žíhaný

Dovolte nám představit nový druh zvířete, který do zoo Dvorec přibyl na začátku léta letošního roku –pakůň žíhaný modrý. Po těchto zvířatech jsme dlouho toužili a jsme velice rádi, že se mohli stát našimi chovanci.

Nejprve jsme transportovali jedno zvíře samce, který byl pojmenován Ruda z Brněnské zoo a následně byla přivezena další dvě nepříbuzná zvířata (samec Kibury a samice Valkie).Proběhlo postupné seznamování a jelikož jsou to od přírody zvířata stádová nedošlo k žádným potyčkám. Nyní se společně prohánějí v safari výběhu, kam v budoucnu přibudou zebry, antilopy ,…

Určitě se přijďte podívat. Pozorovat je lze z nově upravené trasy, která je doplněna o lavičky a působí jako byste byli uvnitř výběhu.

A teď něco o pakoních …. Pakoni jsou velice pospolní a ve východní Africe lze v období sucha spatřit stáda čítající i několik desítek tisíc jedinců, která podnikají migrace za vodou a pastvou až 1600 km. Stáda v období rozmnožování nemívají více než 150 samic s mláďaty a 1 až 3 samce. Samci hlídkují na okrajích stáda, které udržují pohromadě a brání pásmo kolem něj, a to dokonce i během migrace. Pakoně se téměř výhradně živí trávou a potřebují často pít, proto se zdržují často blízko vody a není výjimkou, když se zdržují ve stádech spolu se zebrami nebo s pštrosy, jelikož využívají vzájemné ostražitosti a upozorní ostatní včas náhlým útěkem. Mezi přirozené a největší nepřátele pakoně patří hlavně lvi, gepardi, psi hyenovití, hyeny a u vody nejčastěji krokodýli. Rohy mají jak samec, tak samice a obě pohlaví se od sebe liší pouze velikostí (samice je menší). Březost trvá zhruba 8,5 měsíců a samice rodí jedno mládě, které se dokáže během 3 až 5 minut postavit.

Působí sice neohrabaným dojmem, ale jde o celkem rychlého savce, který se pohybuje jakoby koňským cvalem a vydává bručivé zvuky. U pakoně žíhaného rozeznáváme celkem pět poddruhů, které obývají území od Keni až po Jižní Afriku.