Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Pakůň žíhaný

Dovolte nám představit nový druh zvířete, který do zoo Dvorec přibyl na začátku léta letošního roku –pakůň žíhaný modrý. Po těchto zvířatech jsme dlouho toužili a jsme velice rádi, že se mohli stát našimi chovanci.


| Zhlédnuto: 678x
Pakůň žíhaný

Nejprve jsme transportovali jedno zvíře samce, který byl pojmenován Ruda z Brněnské zoo a následně byla přivezena další dvě nepříbuzná zvířata (samec Kibury a samice Valkie).Proběhlo postupné seznamování a jelikož jsou to od přírody zvířata stádová nedošlo k žádným potyčkám. Nyní se společně prohánějí v safari výběhu, kam v budoucnu přibudou zebry, antilopy ,…

Určitě se přijďte podívat. Pozorovat je lze z nově upravené trasy, která je doplněna o lavičky a působí jako byste byli uvnitř výběhu.

A teď něco o pakoních …. Pakoni jsou velice pospolní a ve východní Africe lze v období sucha spatřit stáda čítající i několik desítek tisíc jedinců, která podnikají migrace za vodou a pastvou až 1600 km. Stáda v období rozmnožování nemívají více než 150 samic s mláďaty a 1 až 3 samce. Samci hlídkují na okrajích stáda, které udržují pohromadě a brání pásmo kolem něj, a to dokonce i během migrace. Pakoně se téměř výhradně živí trávou a potřebují často pít, proto se zdržují často blízko vody a není výjimkou, když se zdržují ve stádech spolu se zebrami nebo s pštrosy, jelikož využívají vzájemné ostražitosti a upozorní ostatní včas náhlým útěkem. Mezi přirozené a největší nepřátele pakoně patří hlavně lvi, gepardi, psi hyenovití, hyeny a u vody nejčastěji krokodýli. Rohy mají jak samec, tak samice a obě pohlaví se od sebe liší pouze velikostí (samice je menší). Březost trvá zhruba 8,5 měsíců a samice rodí jedno mládě, které se dokáže během 3 až 5 minut postavit.

Působí sice neohrabaným dojmem, ale jde o celkem rychlého savce, který se pohybuje jakoby koňským cvalem a vydává bručivé zvuky. U pakoně žíhaného rozeznáváme celkem pět poddruhů, které obývají území od Keni až po Jižní Afriku.