Největší plazi v zoo

Krokodýl nilský (Crocodylus niloticus) Jedná se o nejhojnější a nejznámější druh krokodýla, patří rovněž k druhům, dorůstajícím největší velikosti. Vyskytuje se na většině území Afriky.


Největší plazi v zoo
Ambrožová Jana 23.10.2017 6593x Borovanský zpravodajNovinkyNově chované druhy

V zoo Dvorec je skupina pěti zvířat – dva samci a tři samice. Přivezeni byli z Německa v září letošního roku. Celá skupina je velmi významná pro chov krokodýlů v českých zoo, jelikož se jedná o naprosto nepříbuzné jedince s drženými zvířaty u českých chovatelů. Rodiče těchto pěti zvířat byli dovezeni v 70. letech z volné přírody a rozmnožovat se začali až na počátku 21. století.

Samci jsou teritoriální a zejména v období páření neváhají napadat jiné krokodýly. Přes den se krokodýli nejčastěji sluní na břehu, odkud při vyrušení prchají do vody. Nejaktivnější jsou za soumraku, kdy také zpravidla loví. Přesto že krokodýl na souši působí neohrabaně, při útěku nebo útoku na kořist dokáže vyvinout značnou rychlost. Ve vodě krokodýl nilský plave horizontálním vlněním dlouhého ocasu. Při útoku na kořist se krokodýl dokáže prudce vymrštit z vody do výšky 1-2 m. K odpočinku si krokodýli nilští vyhrabávají pod břehem prostorné nory, které mohou měřit až 10 m. Zde přečkávají i dlouhotrvající sucha nebo období nedostatku potravy, často i více zvířat pohromadě.

Mláďata loví především hmyz, žáby, korýše, pavouky a malé rybky. Starší zvířata se živí téměř výhradně rybami, část potravy činí korýši, měkkýši, žáby, vodní hmyz a drobní savci či plazi. Dospělá zvířata loví velké ryby, želvy a jiné plazy, vodní ptáky, ale také savce, až do velikosti žirafybuvola, mladého hrocha či slůněte. Častější kořistí jsou však pakoněprasata bradavičnatávoduškysitatungy či jiné antilopy.

Návštěvníci je mohou vidět v teráriu, vedle vodních želv, po celý rok. Novinkou je jejich komentované krmení, které probíhá každou neděli v 13:30.

 


Ilustrační fotografie k článku Největší plazi v zoo

Největší plazi v zoo

Krokodýl nilský (Crocodylus niloticus) Jedná se o nejhojnější a nejznámější druh krokodýla, patří rovněž k druhům, dorůstajícím největší velikosti. Vyskytuje se na většině území Afriky.

Ilustrační fotografie k článku Mladí hasiči se stali adoptivními rodiči krokodýlů

Mladí hasiči se stali adoptivními rodiči krokodýlů

Děti zastupující SDH Ledenice oddíl Krokodýl se dnes vydaly adoptovat krokodýla nilského a krokodýla nilského jihoafrického.

Ilustrační fotografie k článku Krokodýl nilský

Krokodýl nilský

Krokodýl nilský s určenou lokalitou výskytu Tanzanie.