Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Nandu pampový

Nandu pampový (Rhea americana) je velký, nelétavý pták podobný pštrosovi.


Autor: Ambrožová1.1.2017 | Zhlédnuto: 1207x
Nandu pampový

Jeho domovinou je Argentina, Brazílie a Bolívie. Vyhledává savany a stepi. Patří mezi běžce a s pomocí křídel dokáže vyvinout na krátkou vzdálenost rychlost až 50km/hod. Nandu žije v početných hejnech, která čítají od několika jedinců až po třicet členů. Výškou dosahují samci 170 cm, samice bývají o něco málo menší, váha se pohybuje od 23 do 30 kg. Barva peří je světle až tmavě šedá a může se vyskytovat i v barvě bílé, tzv. leucistické. V zoo Dvorec chováme tři nandu, dva jsou přírodně zbarvení a jeden je zbarven bíle. Potrava těchto ptáků se skládá z plodů, různých semen, obilovin a menších obratlovců. I přes to, že je jeho domovinou Jižní Amerika, velice dobře snáší evropské klima a nevyžaduje teplé ustájení. V době hnízdění se samec páří s několika samicemi. Hnízdo je mělké místo v zemi vystlané listím a pískem. Do něho samice snáší po dobu šesti dnů více než deset vajíček až 600 gramů těžkých. Kuřátka se vylíhnou ve stejný den. Na vajíčkách sedí výhradně samec, a sice kolem čtyřiceti dní. Mláďata jsou pruhovaná a to jim zabezpečuje větší ochranu před predátory. Nevylíhnutá vejce jsou ponechána svému osudu a stávají se oblíbenou a výživnou pochoutkou pro ostatní zvířata. V zajetí není jejich odchov tak jednoduchý. Mláďata už po prvním roce dosahují velikosti dospělého jedince. V následujícím roce dosahují i pohlavní dospělosti. V letním období najdete nandu ve společném výběhu, kterému říkáme Jižní Amerika, protože zde společně žijí s kapybarou, tapírem, marami a pekari bělobradými. V zimním období zde zůstává pouze skupina nandu.