Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře je vždy tou největší odměnou za péči a starost.


Mláďata roku 2017
Jana Ambrožová 30.12.2017 6108x NovinkyMláďata

V lednu nás překvapila lvice Nina nečekaným porodem lvíčete, které ponechala ve velkých mrazech svému osudu. Přišel tedy na řadu ošetřovatel jako lví máma. K těmto rodičovským povinnostem nám velké vrásky na čele způsobil požár v zimovišti ptáků a savanových prasat. Nemalé škody, které způsobil na majetku nebyly tak zničující jako fakt, že jsme přišli o zvířata v této ubikaci. Některá jsme již nedokázali znovu do chovu získat.

Velmi významným měsíce pro nás byl květen. Očekávaný porod bílé jihoafrické lvice přinesl další a současně i zlomový bod tohoto roku. K obrovskému úžasu všech nám lvice Tia nadělila pět fantastických bílých klubíček. Tím si zajistila světový rekord v porodu a zároveň přirozeném odchovu. Všechna lvíčata byla zdravá, života schopná a u rodičů zůstala celých 6 měsíců. Po této době byl matce ulehčen život a mláďata byla přesunuta do nově vybudovaného zázemí.

Jaro patřilo rozmnožení drápkatých opiček. Ze čtyř druhů, které v zoo chováme, se podařilo odchovat tři druhy po dvojčatech. V říši primátů se do skupiny paviánů babuinů narodilo další mládě.

Dobře fungující smečka vlků se postarala o jedno mládě. Nově sestavené páry ibisů posvátných zahnízdily a postupně vyvedly pět ptáčat, která rostla před očima a v ubikaci kaloňů se o přírůstky postaraly hned tři samice.

První úspěch jsme slavili, a to opět raritní, v pavilonu Venomous. Po nakladení vajec kobry indické se ze sedmi vajec vylíhlo osm kobřiček. Všechna krásně zbarvená a zdravá.

V červenci se stal další „zázrak“ – samice tygra ussurijského Blacky, která se svým partnerem Dolarem patří mezi jedny z nejstarších zvířat v zoo (16 let) porodila 10. mládě. Jarnímu páření jsme nedávali žádnou naději na zabřeznutí a o to více jsme měli radost z přírůstku. Sameček při oslavách 10. výročí zoo dostal od svého kmotra Jana Potměšila důstojné jméno Othello.

V poslední čtvrtině roku se tradičně rodila mláďata buvolů, lam a prasat.

Závěrem roku lze říct, že rok 2017 byl po všech stránkách nejúspěšnější.

 


Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Křtiny bílých lvíčat

Křtiny bílých lvíčat

Dne 25.6.2017 u nás proběhl křest bílých lvíčat, která dostala africká jména. Spolu s Eliškou Mesfin Bouškovou přijel jako druhý kmotr i Maxime Mededa, který pochází z Beninu.

Ilustrační fotografie k článku Narození bílých jihoafrických lvíčat (Panthera leo krugeri)

Narození bílých jihoafrických lvíčat (Panthera leo krugeri)

Zoologická zahrada přepisuje historii chovu lvů. Ve čtvrtek 4. 5. 2017 byl zaznamenán dlouho očekávaný prvoodchov jihoafrických bílých lvů. Pár těchto vzácných lvů byl do zoo Dvorec dovezen na konci srpna roku 2016. Samice Tia (7 let) a samec Agi (6,5) se poměrně rychle ...

Ilustrační fotografie k článku Lev jihoafrický bílý

Lev jihoafrický bílý

Jedno z nejvzácnějších zvířat na světě Lva jihoafrického bílého můžete vidět v ZOO Dvorec.

Ilustrační fotografie k článku Lvíčata

Lvíčata

Pondělí 28. 5. 2018 se prohnala nad zoologickou zahradou pořádná bouřka s přívalovým deštěm. Nebylo by to nic tak zvláštního, tento rok jsme již několikrát náhlý prudký déšť zaznamenali a likvidovali nánosy bahna a vody v prostorech kam nikdy voda nevnikla.