Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Medvěd brtník

Jedná se o poddruh medvěda hnědého, obývající lesy Asie, Evropy i Severní Ameriky.


| Zhlédnuto: 1269x
Medvěd brtník

Tito medvědi se v přírodě dožívají 25 let, v zajetí až 50. Jejich silné, mohutné tělo váží u samic kolem 200 kg, u samců dokonce až 300 kg a někdy i více. Rekord drží medvěd s hmotností celých 480 kg. Co do velikosti, dosahuje obvykle kolem 2 m. Samice bývají stejně jako u většiny savců menší než samci.

Aktivní je spíše v průběhu dne, ale pokud žije na lidmi příliš frekventovaném území, přesouvá se jeho doba aktivity až do noci, kdy má větší klid.

V průběhu celého roku se medvědi pilně živí, nejprve aby nabrali znovu kondičku po zimním období a pak aby si vybudoval dostatečné tukové zásoby před další zimou. Jejich stravu tvoří hlavně rostlinná složka – to jest nejrůznější bobule, houby výhonky a pupeny a vůbec nejraději si pochutnává na ostružinách, borůvkách a malinách. Pravdou je i to, že umí krást včelám med, což také s oblibou dělá. Zhruba deset procent jeho stravy pak tvoří i hmyz, ryby a drobná zvířata. Někdy uloví i zvíře velikosti srnce.

Jejich zimní spánek je nepravý a trvá dva a půl až čtyři měsíce. Medvěd během něj registruje zvuky kolem sebe a někdy se v průběhu zimy i na chvilku probudí, a pokud je zima velmi dlouhá, znovu usíná.

Medvědi jsou samotáři a cíleně se setkávají jen v období páření, mezi květnem a červencem. Zůstávají spolu několik dnů až týdnů, ale poté se samec se samicí nadobro rozloučí. Mláďata přicházejí na svět po 8-9 měsících, a tedy během zimních měsíců přímo v průběhu zimního spánku, při průměrné váze pouhé poloviny kilogramu. Zajímavý je rovněž i fakt, že vývoj oplozeného vajíčka uvnitř těla samice započíná ve skutečnosti až koncem léta a tedy hovoříme o několika prvních měsících březosti medvědice jako o utajené březosti. Velikost vrhu se obvykle pohybuje mezi 2-3 mláďaty, která zůstávají až do čtyř týdnů věku zcela slepá a jsou plně odkázaná na péči a ochranu samice. Samice má díky tomu před zimou ještě o něco náročnější úkol než samci – musí si nasbírat dostatečné tukové zásoby nejen pro udržení svých životních funkcí, ale i pro výživu mláďat.

Jejich neustále dobromyslný pohled může být poněkud ošemetný, neboť medvědi nemají příliš výkonné mimické svalstvo. Tento jejich výraz je tudíž stálý a nikterak nevyjadřující jejich aktuální náladu. Není na nich proto možné nikdy s jistotou odhadnout, co v nejbližších okamžicích učiní. I proto je medvěd zvíře svým způsobem nebezpečnější, než lvi či tygři, a to zvláště pro ošetřovatele v zoo, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu.

Medvěd brtník je náš původní český medvěd, který u nás byl sice v devatenáctém století vyhuben, ale v současné době se tu a tam znovu objevuje, když přechází přes naše území, nejčastěji na moravské straně Karpat. Na území ČR je proto považován za kriticky ohrožený druh a v úmluvě CITES je zařazen do přílohy II, třebaže celosvětově dle IUCN červeného listu ohrožených druhů je klasifikován jakožto druh málo dotčený.