Lvice, která se měla narodit

Samice lva pustinného, která se narodila 19.1.2017 do velmi nepříznivých podmínek je již dospělou lvicí. Přejeme jí krásné třetí narozeniny.


Lvice, která se měla narodit
Jana Ambrožová 17.1.2020 3676x Běžný denPříběhy zvířátek

Vstup do života jí její matka příliš neusnadnila. Porodila ji venku do mrazů, které v lednu 2017 zasáhly celou republiku. Noční teplota klesla k - 18°C. Mládě, které ošetřovatelé nalezli, bylo natolik podchlazené, že nebylo možné naměřit její tělesnou teplotu.

Šance na přežití nulová, ale za pokus o záchranu to stálo.

Lvíče bylo dlouho v kritickém stavu a mohlo dojít k selhání ledvin, tak jak to často u podchlazení bývá.

V péči ošetřovatelů zůstávala po několik měsíců. Vrácení zpět k rodičům není v případě umělého odchovu šelem možné.

Díky tomu, že Shina, tak byla později pokřtěna, měla svůj prostor umístěn, tak, aby své rodiče vnímala všemi smysly a mohla být spojena se skupinou mladších lvíčat. Jednalo se o narozená paterčata lva jihoafrického, kteří se od rodičů oddělovaly ve stáří 7 měsíců. V té době byla větší než ony a díky náročné přípravě ke spojování se stala plnohodnotným členem celé skupiny.

Dnes je již výrazně menší, jelikož zastupuje východní formu lva pustinného, která je menší než jihoafrická subspecie. 

Shinu poznáte snadno. Je stále hravá, po své matce zdědila neustálou hravost a její zbarvení srsti je hnědé. Je tak nepřehlédnutelná mezi bílými lvicemi. Nedá si od ostaních nic líbit a své postavení v hierarchii si pevně drží.

 


Ilustrační fotografie k článku První mládě roku 2017

První mládě roku 2017

Mládě lva pustinného přišlo na svět v lednu.

Ilustrační fotografie k článku Křest lvíčete

Křest lvíčete

V první březnovou sobotu (4.3.2017) jsme společně s hercem panem Ondřejem Veselým pokřtili lvíče Shinu. Krásné počasí, sympatický kmotr, fascinující lvíče a příjemní návštěvníci, to vše vytvořilo krásnou atmosféru, kterou si všichni užili.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Odešla lvice Nina

Odešla lvice Nina

Život v zoo nepřináší jenom hezké chvilky. Bohužel přichází dny, které jsou těžké a plné nechtěných rozhodnutí. Mezi takové dny se zařadil 24. únor 2022.

Ilustrační fotografie k článku Shina

Shina

Malý zázrak, který se stal před čtyřmi roky.