Lvíčata

Pondělí 28. 5. 2018 se prohnala nad zoologickou zahradou pořádná bouřka s přívalovým deštěm. Nebylo by to nic tak zvláštního, tento rok jsme již několikrát náhlý prudký déšť zaznamenali a likvidovali nánosy bahna a vody v prostorech kam nikdy voda nevnikla.


Lvíčata
Jana Ambrožová 19.8.2018 4650x KřtinyPříběhy zvířátek

S touto bouřkou však přišla obrovská rána za výběh lvů. Uhodilo kamsi do lesa. Pravděpodobně následkem změny tlaku, leknutím nebo shodou náhod porodila naše lvice Tia předčasně. Chybělo asi osm dní do plánovaného porodu, na který jsme se těšili a doufali, že bude vše probíhat jako v roce předešlém. Prostě, že nám po výběhu budou běhat společně s rodiči mláďata lvů.

Opět jsme se poučili, že se nemáme těšit, ale stále být ve střehu. Lvice porodila pět mláďat do nejhoršího prostoru plného vody, a co víc nejevila o malé zájem. Nastala situace, kterou nemáme rádi, ale musíme ji podstoupit. Odebrat mláďata nebo o ně přijdeme. Jedno ze lvíčat se narodilo mrtvé, další čtyři nevypadala dobře. Byla mokrá, podchlazená a některá neměla na částech těla srst. Na odchovně nastalo rychlé zahřívání inkubátoru a mimina byla postupně osušena a zahřáta na provozní teplotu a poté do inkubátoru uložena. Do rána nejslabší a nejvíce podchlazené mládě také uhynulo. Zbylá tři měla velkou chuť bojovat a žít.

Samička přijímala potravu v nedostatečném množství a třes, který se u ní projevoval, naznačoval zdravotní problém. Pozorováním a vyšetřením bylo zjištěno, že trpí kolikami, které musely být zmírňovány podáváním analgetik a minerálními doplňky. Postupně třes a bolesti odezněly, ale rozdíl ve velikosti mezi samičkou a oběma samci byl hodně patrný. Kluci sáli mléko bez velkých problémů a až na krátkodobé průjmy, které postihují všechna mláďata kočkovitých šelem při prořezávání zubů u nich nebyl zaznamenán žádný zdravotní problém.

Zhruba po dvou měsících už jsme mohli konstatovat, že jsou mláďata z nejhoršího venku, mají nastartovaný imunitní systém a mohou být představena návštěvníkům. Využili jsme k tomuto počinu oslavu 11. výročí provozu zoo a Světový den lvů. Velká 11 – jak můžeme nazvat 11. srpen 2018 (součet roku 2+0+1+8) se tak stal i dnem pokřtění našich třech jihoafrických lvíčat.  Dlouho jsme uvažovali, komu svěříme zodpovědnost za jména pro lvíčata. Vzhledem k účasti uznávaného světového vábiče zvířat na narozeninové akci Václava Svobody byl vybrán první kmotr. Město Borovany, které nám mnohokrát pomohlo a se kterým často spolupracujeme, dostalo nabídku k pokřtění druhého mláděte. Třetí mládě pokřtil sám ředitel zoo Viktor Ambrož.

Lvíčata byla pokřtěna svahilskými jmény: Furaha (štěstí), samička, kmotr Viktor Ambrož, Jasiri (statečný), sameček, kmotr Město Borovany Petr Jenkner, Moyo (srdce), sameček, kmotr Václav Svoboda.

 Napsali o nás v tisku: 

https://www.budejckadrbna.cz/zpravy/spolecnost/20731-vikend-video-dvorecka-zoo-pokrtila-tri-dvoumesicni-kotata-vzacneho-bileho-jihoafrickeho-lva.html


Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Křtiny bílých lvíčat

Křtiny bílých lvíčat

Dne 25.6.2017 u nás proběhl křest bílých lvíčat, která dostala africká jména. Spolu s Eliškou Mesfin Bouškovou přijel jako druhý kmotr i Maxime Mededa, který pochází z Beninu.

Ilustrační fotografie k článku Narození bílých jihoafrických lvíčat (Panthera leo krugeri)

Narození bílých jihoafrických lvíčat (Panthera leo krugeri)

Zoologická zahrada přepisuje historii chovu lvů. Ve čtvrtek 4. 5. 2017 byl zaznamenán dlouho očekávaný prvoodchov jihoafrických bílých lvů. Pár těchto vzácných lvů byl do zoo Dvorec dovezen na konci srpna roku 2016. Samice Tia (7 let) a samec Agi (6,5) se poměrně rychle ...

Ilustrační fotografie k článku Lev jihoafrický bílý

Lev jihoafrický bílý

Jedno z nejvzácnějších zvířat na světě Lva jihoafrického bílého můžete vidět v ZOO Dvorec.

Ilustrační fotografie k článku Lvíčata

Lvíčata

Pondělí 28. 5. 2018 se prohnala nad zoologickou zahradou pořádná bouřka s přívalovým deštěm. Nebylo by to nic tak zvláštního, tento rok jsme již několikrát náhlý prudký déšť zaznamenali a likvidovali nánosy bahna a vody v prostorech kam nikdy voda nevnikla.