Lidé a zvířata v zoo.

Zoologickou zahradu netvoří pouze zvířata a rostliny, ale i lidé. V krátkosti se seznamte s těmi kdo o ně každý den pečují.


Lidé a zvířata v zoo.
Jana Ambrožová 9.4.2017 6254x Borovanský zpravodaj
Celkem 23 článků z rubriky: Borovanský zpravodaj
předchozí článek
Nandu pampový
další článek
Buvol domácí

Lidé a zvířata v zoo.

O zvířatech v ZOO Dvorec jsme už napsali mnoho, ne že by jsme již všechna témata vyčerpali. Spíše bychom vám dnes raději přiblížili lidi, kteří se o zvířata starají.

V zoologické zahradě pracují lidé, kteří splňují kvalifikaci pro péči o svěřená zvířata a každý ošetřovatel má na starost svůj úsek. Ve Dvorci jsou zvířata rozdělena dle druhů a náročnosti péče.

Úsek s velkými zvířaty (kopytníky, hrochem, prasaty, pštrosy a velké šelmy), jak mi říkáme zadní část, spadá pod mužskou ruku. Na tomto úseku pracují 2 ošetřovatelé Petr Homola a Lukáš Janda. V části přední, ve které jsou umístěna zvířata menší, avšak náročnější na chov (primáti, malé šelmy, ptáci, kaloni a suchozemské želvy) spadá pod ošetřovatelky Lenku Chaloupkovou a Marušku Hatalovou. Část zoo s jedovatými hady a krokodýly, je nejnáročnější a zároveň nejnebezbečnějčí co do manipulace se zvířaty a o tuto pečuje ředitel zoo Viktor Ambrož.

Každý ošetřovatel je zároveň chovatelem, a jeho náplní práce je zvířatům nejprve vyčistit jejich výběhy a ubikace, následně připravit krmení a nesmí zapomenout na pravidelnou kontrolu jejich zdravotního stavu. Tomuto se odborně říká etologie (věda o pozorování zvířat). Každá sebemenší změna v projevu zvířete může znamenat onemocnění, které se musí konzultovat s veterinárním lékařem.  Zoologické zahrady mají dle zákona o zoo svého licencovaného veterináře a tak ani my nejsme výjimkou. Veterinární službu v zoo vykonává MVDr. Pavel Doubek. ZOO chovají vzácné a ve volné přírodě ohrožené druhy zvířat a proto je důležité, aby personál měl příslušnou kvalifikaci pro tuto práci. Zvířata často přilnou ke svému ošetřovateli a v tomto směru těžko snáší změny. Přesto je tato práce smysluplná, veselá a zvířata se sama odvděčí. Není hezčí pocit z odvedené práce, když se rodí mláďata a zvířata prosperují.