Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Levhart skvrnitý

Levhart skrnitý, tajemná kočka Afriky.


| Zhlédnuto: 842x
Levhart skvrnitý

Levhart skvrnitý

Levhart skvrnitý (Panthera pardus) patří mezi velké kočky. Šelma s fantastickým skvrnitým zbarvením zvaným „rozety“ je elegantní tvor se sílou tygra. Dokáže ulovit a vytáhnout na strom kořist až 2x větší než je ona sama. Zdržuje se hlavně v korunách stromů odkud má výhled do okolní krajiny a může si vyhlídnout vhodnou kořist. Loví převážně antilopy, opice, hlodavce, ještěry, želvy…Skvrny na kožichu jí zajišťují dostatečné maskování a tak jako lidé jsou identifikovatelní podle otisků prstů tak je levhart rozpoznatelný podle barevnosti a rozet na srsti. Levharty můžeme vidět také v černé barvě, i oni mají na srsti skvrny, které jsou viditelné jen nepatrně. Toto melanické zbarvení je vzácné a může se vyskytnout i ve vrzích s přírodně zbarvenými sourozenci. Samci jsou podstatně větší a mohutnější než samice. Po třech měsících březosti přivádí na svět 2-3 mláďata, o která se stará téměř do dvou let.

Levharty bychom našli ve 22 poddruzích od Asie až po Afriku, patří mezi nejrozšířenější šelmy, ale bohužel pro svoje zbarvení se často stávají lovným artiklem pro pašeráky a pytláky. Tato skutečnost vedla k zařazení levharta mezi ohrožené druhy zvířat (tzv. Červená knihy) a některé poddruhy jsou již bohužel vyhubeny. Největším nepřítelem po člověku je v Africe lev a v Asii tygr.

V zoo Dvorec chováme pár levhartů (africký poddruh), který je jediným párem drženým v Českých zoo. V roce 2012 jsme získali mladého samce narozeného v maďarské zoo a v poměrně krátké době se zdařil i transport samice z Belgie. Nyní jsou v nelepších letech (6let) aby mohlo dojít ke zdárnému odchovu mláďat. Jejich zbarvení je natolik úžasné, že nás vedlo k pojmenování zvířat Pan Flíček a Paní Flíčková. Dnes jim nikdo neřekneme jinak. Jsou to šelmy, u kterých během krmení, čištění či jenom pohybu v blízkosti výběhu dochází k maximální ostražitosti a bdělosti. Pohybují se tiše, rychle a zákeřně. Stále jsme ohromeni jejich hravostí a tajemným způsobem života, kterého se nelze nabažit. Vydávají mnoho různých zvuků od mručení, chraplavého předení až po řvaní známé u tygrů nebo lvů, které je však mnohem méně hlasité a které lze zaslechnout během páření. V divočině na sebe tímto řevem nijak neupozorňují. V Africe patří do „velké pětky“ (levhart, lev, slon, nosorožec, buvol). V zoo Dvorec jsou ve výběhu k vidění i v zimních měsících.