Kuandu a mirikina

V pavilonu Venomous nežijí jenom jedovatí plazi. Setkat se zde můžete i se zástupci jihoamerického kontinentu - kuandu a mirikinou. Nevíte kdo to je? Seznamte se.

Kuandu (Coendou prehensilis)

Stromový dikobraz. Kuandové jsou menší až středně velcí hlodavci, kteří mají své tělo pokryté ostny. Pohybují se převážně ve větvích stromů, kde se zdržují většinu dne i noci. K udržení se na větvi jim slouží dlouhý ocas, který není chápavý, ale dokáží s ním obmotat větev a přidržovat se. Ocas pokrytý malými ostny jim slouží i jako nástroj k obraně před nepřítelem. V případě napadení s ním švihne proti predátorovi. Jejich místem výskytu je Střední a Jižní Amerika od tropických lesů až po horské oblasti. Živí se nejrůznější rostlinnou potravou od ovoce, zeleniny až po obiloviny. Rodí obvykle jen jedno dobře vyvinuté mládě. Od roku 2016 je zařazen do seznamu ohrožených zvířat.

Mirikina Azaraova ( Aotus azarae)

Druh noční ploskonosé opice. Obývá pralesní deštné i sušší oblasti Jižní a Střední Ameriky. Vyskytuje se od pobřeží až po horské lesy ve výškách kolem 3200 metrů nad mořem. Prakticky celý život prožiji v korunách stromů. Žije v monogamii, tedy v párech. Mláďata se zdržují v blízkosti rodičů až do dospělosti. Hlavní složkou potravy je ovoce, listy, květy, semena, hmyz, bezobratlí, obratlovci, ptačí vejce. K dorozumívání vydává škálu různých zvuků. Pachové značky zanechává pomocí moči i výměšků žláz, které slouží především k meziskupinové komunikaci. V rámci vývojové skupiny je výjimečně aktivní výhradně v noci. O tom svědčí i její oči. Dokáže prospat až 17 hodin denně. Dožívá se 20, výjimečně 25 let. Rodí jedno mládě po 150 - 153 dnech březosti. Nejprve mládě nosí samice, teprve později je předává samci, který je nosí až do 4 - 5 měsíců. Vydávají až 50 různých zvuků a v případě nebezpečí se navzájem varují voláním „vuuk--vuuk”.

Jde o zranitelný druh, který velmi rychle přichází díky kácení pralesů a zmenšováním přirozeného biotopu o prostor k životu.