Gibon jako dáreček

Největším oceněním práce ošetřovatelů je zdravé, prosperující a rozmnožující se zvíře. Dárek, který obdrželi jen pár dní před Štědrým dnem, je mládě gibona lara.


Gibon jako dáreček
Ambrožová Jana 26.12.2019 3750x NovinkyMláďata

Pracovat se zvířaty je snem mnoha lidí, ale jen ti vyvolení ji dokážou dělat dobře a s láskou. Výsledek se odráží na kvalitě zvířat a jejich mláďatech.

Mládě gibona, které se narodilo 21. 12. 2019 je již čtvrtým mládětem od jednoho páru. Všechna mláďata se narodila zde ve Dvorci samici Pegy a samcovi Juniorovi. Samice rodila vždy v únoru až březnu, proto byl pro chovatelky velkým překvapením porod v prosinci. Páření nikdy nebylo zaznamenáno, ale pouze odhadováno podle rostoucího bříška samice.

Celá rodinka složená z chovného páru a loňského mláděte byla uzavřena do vnitřní ubikace, aby nebyla nikým rušena a měla možnost se vzájemně poznat a nového člena přijmout.

Poprvé tak čerstvý přírůstek návštěvníci spatřili na Štědrý den, kdy bylo i velmi příznivé počasí k vypuštění zvířat do venkovní expozice.

Mláďata se rodí naprosto holá a drží se na břiše matky, která je zahřívá celým tělem. Pyšná Pegy se pochlubila, ale její výraz svědčil o tom, že je pečlivá a starostlivá matka.

Jak by taky ne. Své potomky vždy pečlivě střežila a za pomoci otce  výborně vychovávala. 

Prvorozený Hellboy odcestoval v létě do schváleného zařízení v ČR. Za to o rok mladší samička Mia se před pár dny vydala na cestu do jižního Španělska do zoologické zahrady, kde na ní čekal stejně mladý sameček. Její úloha je jasná, poračovat v zachování druhu. Má k tomu výbornou genetickou výbavu a skvělý příklad od své matky.

Giboni jsou právem zařazeni mezi ohrožené druhy zvířat /CITES I./ Ve volné přírodě jsou ohrožováni kácením přirozeného prostředí a výsadbou palmy olejné. V zajetí se ne vždy rozmnožují.

 

 

 


Ilustrační fotografie k článku Prvním mládětem roku je gibon.

Prvním mládětem roku je gibon.

Skupinka gibonů čítala před dvěma roky čtyři členy. Velkou radost nám nadělila samice do třetice, 7.února porodila dvojčata. Jedná se o světový úspěch.

Ilustrační fotografie k článku Gibon lar, též gibon běloruký

Gibon lar, též gibon běloruký

je pravděpodobně nejznámějším druhem gibona a tudíž i celé čeledi gibonovití. Gibon lar je stejně jako jiní giboni, vysoce specializovaný na život v korunách stromů.

Ilustrační fotografie k článku Hellboy a Oliver mají narozeniny

Hellboy a Oliver mají narozeniny

Bratři, kteří se narodili v odstupu třech let téměř ve stejný den. Narozeniny slavili 8. 2. 2019. Hellboy oslavil 4 roky a Oliver 1 rok.

Ilustrační fotografie k článku Gibon jako dáreček

Gibon jako dáreček

Největším oceněním práce ošetřovatelů je zdravé, prosperující a rozmnožující se zvíře. Dárek, který obdrželi jen pár dní před Štědrým dnem, je mládě gibona lara.

Ilustrační fotografie k článku Ještě neoslavila první rok a už má dalšího sourozence

Ještě neoslavila první rok a už má dalšího sourozence

Malá samička gibona lara Megi přišla na svět přesně před rokem. Neuplynul ani jeden rok a rodiče jí pořídili dalšího sourozence. Vánoce tak oslaví jako pětičlenná rodina.