Cesta za snem a bolestivé zklamání.

Dnes si dovolím nepsat o některém z našich zvířat, ale o člověku, který věřil, že svět je ještě nezkažený.


Cesta za snem a bolestivé zklamání.
Ambrožová Jana 19.6.2018 4574x Borovanský zpravodaj

Filip Ambrož se narodil, vyrostl a žije mezi zvířaty. Od mala se jeho život točil kolem různých živočichů a tak jako každé dítě hledal sám sebe. Občas odbočil od zvířat ke sportu, ale jeho hlavním zájmem vždy zůstávala jeho zvěřena. Tak jak rostl, tak se také měnilo složení chovaných zvířat. Od různých ještěrek, pískomilů, činčil se dopracoval na celkem slušnou kolekci jedovatých hadů (chřestýšovců, zmijí,..).

A protože se nezajímal pouze o faunu, ale celkově o přírodu vedla jeho cesta ze základní školy na SOŠ ekologickou do Veselí nad Lužnicí. Po ukončení studia přijal místo ošetřovatele v zoo Dvorec.

Zde má na starosti antilopy, hrocha, domestikované druhy, šelmy a jak jinak také celé terárium s kobrami.

Jeho velkou vášní se stalo fotografování, ve kterém se postupně zdokonaluje.

Jeho obrovským snem, o kterém mluví od dětství, je navštívit ostrov Madagaskar. Zaznamenat svět tohoto fascinujícího místa, kde žijí endemická zvířata (nevyskytují se nikde jinde), rostou neuvěřitelné baobaby a kde fauna společně s flórou tvoří jedinečné místo na světě, které v důsledku lidské činnosti mizí před očima. Chtěl podpořit myšlenku ochrany ráje na zemi a s pomocí fotek, filmů a svých zážitků informovat o alarmujícím stavu.

Letos na jaře se objevila jiskra neděje k cestě ke snu. Česká spořitelna vyhlásila soutěž „Už vím“, kam mohli lidé zasílat své projekty se sny. Ze stovek došlých bylo komisí vybráno 21 finalistů s nejzajímavějšími misemi. Mezi nimi i projekt Filipa „Zákoutí Madagaskaru“.

Vyhrát 250 000,- na splnění snu mohlo sedm finalistů s největším počtem hlasů. Hlasování probíhalo tři týdny a konec byl stanoven na 17. 6. 2018 v 00:00. Poslední hodiny před ukončením se děly neuvěřitelné věci. Těsný počet hlasů a boj o TOP 7 byl neskutečně vypjatý. V zoo vznikl tým, který pracoval na všech počítačích a mobilech a rozesílal odkazy na soutěž do všech končin na světě, aby sesbíral hlasy pro Filipa. Překvapilo nás, že i naši fanoušci založili svoje pracovní skupiny a kontaktovali všechny svoje známé. Hlasy přicházeli například i z Ugandy, Slovenska, Maďarska, Polska, Austrálie,. Dokázali jsme za ten den připsat 1 500 hlasů, celkově jich získal 4 143. Nakazili jsme svým nadšením a euforií stovky lidí, kteří mu fandili a společně jsme Filipa dostali na 7. místo s náskokem asi 20 hlasů před 8. místem. Byl v TOP 7 s jistotou, že tam zůstane. Jednal fér, hrál fair play a přesto přišlo bolestivé zklamání. Do 3 hod. ráno byl stále mezi sedmi vítězi. Pak zasáhla vyšší moc a záhadným způsobem bylo připsáno 8. finalistovi 60 hlasů. Všechny naděje na splnění snu byly pryč. Všechno úsilí a energie byla na nic. Pokud by skončil před půlnocí na osmém místě, přijal by to se zklamáním a s pocitem, že to prostě nevyšlo. V tomto případě se bude s nekorektností a falší vyrovnávat déle. Je to bohužel zkušenost, škola života a důkaz naší společnosti o její kvalitě.

Jde v této soutěži o splnění snu nebo jen a zase o komerci? Co tedy společnost chce od mladých lidí, aby se chovali slušně a férově, ale co jim ta společnost nabízí a předvádí? Vždyť i u zvířat jsou vrozené a vtištěné znaky a lidé nejsou nic jiného než savci. Názor si udělejte sami.

Děkujeme všem, kdo hlasovali pro Filipa a sdíleli s ním jeho nadšení. Setkat se s ním můžete v zoo Dvorec.

vysvětlivky: Vtištěnívtiskování nebo imprinting je proces učení vázaný na časově omezené období v určité fázi vývoje jedince a vedoucí k dlouhodobým a obvykle trvalým a nezvratným změnám chování.