Bongo vypráví

Bongo , šimpanz žijící v zoologické zahradě ve Dvorci u Borovan Vám bude vyprávět co mu jeho ošetřovatel povídal o tom co se dělo než do této zoo přišel.


Bongo vypráví
Jana Ambrožová 11.6.2018 4462x Borovanský zpravodajPříběhy zvířátek

Začalo to už velkým dětským přáním a to ještě na I.stupni ZŠ před mnoha lety kdy se malý školák odvážil vyslovit svůj sen mít doma lva.Pochopitelně byl všem k smíchu a jak šel čas , tak se na tento výrok zapomnělo.Chlapec jak rostl utužoval svou lásku k přírodě chovem papoušků a po tajmu i plazů . S dospělostí přišel i povinný nástup na vojnu a to znamenalo pozastavení všech chovů . Dva roky utekli a z chlapce se stal muž , kterému již nic nebránilo vrátit se k chovatelství. Tentokrát našel zálibu v chovu gekonů, krajt, anakond, varanů a jiných druhů plazů až se naskytla možnost a přivezl si ze zoo kajmana k překvapení všech rodinných příslušníků. Tento koníček se rozvíjel i nadále po tom co se oženil a přestěhoval do domečku rodičů své manželky.

Byla mu přidělena jedna místnost ve sklepě, ze které postupně vybudoval terárium upravené pro chov několika kusů krokodýlů a velkých hadů. Jednoho osudného dne po návštěvě chovatele lvů se vrátil domů s hlavou plnou zmatku, byl tak blízko ke splnění svého dávného snu , mohl by mít lvíče. Ta zodpovědnost kam ho dát, co na to manželka a strach o děti mu nedali spát.Musel se rozhodnout co nejdřív a cítil , že tato nabídka měla přijít a nesmí ji propásnout. No a jednoho podzimního dne přijel a v kufru auta měl ve drátkem spojených přepravkách na zeleninu asi 4 měsíční lvíče. Vzteklé a nevrlé klubíčko chlupů, které se na dlouhou dobu stalo středobodem vesmíru nejen pro svého chovatele a jeho rodinu.

Kdyby lvíče, pojmenované podle vůdce lví smečky z knihy Můj život s Joy , Kristián , tušilo jaký úspěšný život ho čeká a co způsobí asi by se ke svému novému majiteli těšilo mnohem víc.

Po pár letech přibyla ke Kristiánovi družka Sendy se kterou vytvořil harmonický pár a dařilo se s nimi pravidelně odchovávat lvíčata , která se dostávali i do velice vzdálených zoo .Vedle výběhu vytvořeného na zahradě vyrostli postupem času výběhy pro paviány, makaky, tygry a medvěda. Tím byla kapacita možností naplněna a taktéž již nebylo možné si zachovat soukromí . Proto vznikla myšlenka soukromé zoo a nastaly 3 roky dlouhého hledání nových vhodných prostor.

V roce 2004 se naskytla příležitost a v nedaleké obci Dvorec na úplné samotě , ale u hlavní cesty byla na prodej opravená hospodářská usedlost s velkými pozemky.Bylo rozhodnuto , tady vznikne naše zoo. Nebudu vám vyprávět kolik překážek museli moji chovatelé překonat , kolik práce a času, zklamání a pádů museli překonat protože bych vás tím unavoval.

Já jsem se do zoo dostal v roce 2012 na podzim po největším neštěstí , které zoo potkalo a tím byl požár během kterého shořela hlavní budova. Moji současní majitelé si mě přivezli z Itálie ze zoo . Bylo mi v té době 35 let , žádný mladík ,ale ani žádný dědula. Moji ošetřovatelé se o mě moc hezky starají , postavili mi krásný výběh a ubikaci. Chtěl bych prožít krásné a důstojné stáří s přáteli stejného druhu. Nyní je mým největším kamarádem pan ředitel , ale není to šimpanz a nemůže se mnou žít ve výběhu a celý den se mi věnovat , proto bych vás chtěl poprosit o vaši podporu třeba tím, že se na mě přijedete do zoo podívat a nebo si mě adoptujete.

V zoo se mnou žije spousta dalších zvířecích obyvatel. Hned vedle mě bydlí velká rodina paviánů babuinů

z druhé strany vidím na Peggy a Juniora,to jsou také primáti giboni . Mám výhled na lvy, bílé tygry , tygry ussurijské i na vlky.Každý den po ránu zkontroluji pohledem zda jsou ve svém výběhu. Nedohlédnu na antilopy ani na buvoli a ostatní zvířata co mají na nohou kopýtka ,ale prý je jich v zoo hodně a jsou moc hodní. Z druhé strany mého vnitřního bydlení vidím na vodní želvy a kajmana,ten se moc nehýbe ale živý je ažaž.No a jako novinku v zoo máme terárium s jedovatými hady, jejich tady nejvíce v Evropě, jsou to samé kobry.

Co jsem zaslechl ,tak je nás v zoo 95 druhů.Páni to se mají všichni co otáčet než nám uklidí a nakrmí,napojí a pan doktor než nás všechny prohlédne.

Moc se mi tady líbí. Můžete se na nás přijet podívat po celý rok , jenom v zimě přijeďte v sobotu, neděli, ve svátek nebo o prázdninách. Během roku pro vás moji ošetřovatelé připravují zajímavé akce , komentovaná krmení , mimochodem já baštím pravidelně třikrát denně .Během návštěvy zoo se také dozvíte zajímavé informace o tom kde žijeme ve volné přírodě, co jíme a jestli je nutné nás chránit.

 

Mějte se hezky a těším se na vás v zoo Dvorec.

Váš BONGO

Článek byl otištěn v květnu 2015 v Borovanském zpravodaji. Od té doby se toho v zoo hodně změnilo.


Ilustrační fotografie k článku Bongo vypráví

Bongo vypráví

Bongo , šimpanz žijící v zoologické zahradě ve Dvorci u Borovan Vám bude vyprávět co mu jeho ošetřovatel povídal o tom co se dělo než do této zoo přišel.

Ilustrační fotografie k článku Vánoce v zoo

Vánoce v zoo

Den očekávání, radosti a překvapení. Na Ježíška se těší každý i zvířata v zoo.

Ilustrační fotografie k článku Sedm let se šimpanzem Bongem

Sedm let se šimpanzem Bongem

V neděli 15.9. proběhla akce na podporu výstavby nové expozice pro šimpanze.

Ilustrační fotografie k článku Šimpanzí den

Šimpanzí den

13. září jsme si připomněli 8 let života šimpanze Bonga v naší přítomnosti.

Ilustrační fotografie k článku Šimpanz Bongo v novém

Šimpanz Bongo v novém

Povedlo se, Bongo si užívá nové expozice, která nese jeho jméno.