Antilopa losí

Antilopa losí (Taurotragus oryx) je po antilopě Derbyho druhou největší antilopou na světě. Její výskyt je od východní Afriky až po Jihoafrickou republiku. Obývá stromové a křovinaté savany, světlé lesy, polopouště i horské oblasti až do výšky přes 4000 m n. m.

V současné době můžeme nalézt v NP Kidepo na severu Ugandy posledních žijících 80 ks, které jsou rozděleny do třech skupin. Jejich stav je kritický, protože v tomto místě je chudoba a místní domorodci je loví pro potravu. NP se rozkládá na 1 445 km2 a není oplocen. Antilopy jsou stádová zvířata, která často vyhledávají blízkost zeber a jiných antilop.

Živí se spásáním trávy, okusují větve keřů a stromů. V období sucha si vystačí s vodou získanou z potravy. V zajetí jsou krmena kvalitním senem, speciálními granuláty, okopaninami a pravidelným přísunem okusu – větvemi. Okus je stejně důležitou složkou potravy stejně jako u žiraf. Dospělý býk antilopy může vážit stejně jako dospělá žirafa.

Největším nebezpečím ve volné přírodě pro antilopy je člověk a následně velké africké šelmy – lvi. Jako obranu před predátory používají rohy a shluknou se kolem mláďat, která chrání svým tělem. V období říje samci bojují o samice, přetlačují se rohy. Dominantní býk se páří s více kravami. Březost trvá 250-277 dní, pak se rodí jediné mládě. Novorozená mláďata nenásledují svou matku, ale leží v úkrytu, kam jej matka chodí kojit. Telata jsou odstavena v 6 měsících věku, pohlavní dospělost nastupuje po třech letech. Antilopa losí se může dožít až 25 let.

Do naší zoo jsme přivezli antilopy v létě 2015 z Maďarska. Spolu s pakoněmi obývají africký výběh. V zimním období je můžete vidět ve stáji , která navazuje na tento výběh. Zoo dvorec je 5. zoo, která v současné době drží tento druh zvířete. Doufáme, že se nám podaří tento africký klenot rozmnožit.

Vaše zoo Dvorec.